Fridlysta arter missas i Skogsstyrelsens granskning
Skogsstyrelsens automatiska system för granskning av anmälda skogsavverkningar missar nästan samtliga inrapporterade fynd av fridlysta arter i skogen. Det visar en analys som Naturskyddsföreningen gjort. Det leder till att avverkning av värdefull skog kan genomföras trots fridlysta arter. Även skogsbrukets påverkan på våra vatten går under radarn. Enligt Naturskyddsföreningen strider detta mot miljölagstiftningen och ett antal ärenden om anmälan av skogsavverkning har därför överklagats.

– De stora bristerna i Skogsstyrelsens automatiska granskning leder till dramatiska konsekvenser för fridlysta arter. Endast några promille av observationerna av de fridlysta arter som föreningen analyserat uppmärksammas i granskningen och hanteras korrekt av en handläggare, trots att det kan röra sig om hotade arter som ska skyddas, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har med data från SLU:s Artportalen analyserat samtliga observationer från 2005 och framåt för åtta fågelarter som har höga krav på sin livsmiljö. Enligt analysen är kriterierna för den automatiska granskningen så snäva att systemet blundar för i princip alla observationer av de åtta fågelarterna. Det leder till att skog kan avverkas utan att hänsyn tas till de fridlysta fåglarna.
Naturskyddsföreningen menar att Skogsstyrelsens hantering av avverkningarna strider mot artskyddsförordningen och har nu överklagat ett antal ärenden där Sveaskog lämnat in anmälan om avverkning.
– Vi hoppas med överklagandet få till en ändring av Skogsstyrelsens handläggning så att de fridlysta arter som observerats får det skydd som lagen kräver. Idag slinker alldeles för många observationer genom systemet, säger Beatrice Rindevall.
När en skogsägare skickar in en underrättelse om avverkning till Skogsstyrelsen granskas den automatiskt i två steg. Granskning görs utifrån en rad kriterier, för att avgöra om en tjänsteman behöver handlägga ärendet eller om avverkningen kan genomföras utan vidare granskning. Det är först när en tjänsteman handlägger ärendet som ett rättsligt bindande beslut om att anpassa eller förbjuda den planerade avverkningen i skogen kan fattas.
Kriterierna i den automatiska granskningen handlar om
- att arten ska vara beroende av skog
- att observationen är gjord i närheten av avverkningen och
- att arten häckar i området.
Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att systemet ska reagera. Kriterierna har succesivt skärpts under de senaste åren, och är nu mycket snäva.
De åtta arter som Naturskyddsföreningen valt ut är för analys är entita, talltita, lappmes, lavskrika, mindre hackspett, tretåig hackspett, järpe och tjäder. Arterna är nationellt rödlistade eller upptagna på bilaga 1 till fågeldirektivet. Samtliga arter påverkas negativt av trakthyggesbruk.
Den automatiska granskningen bedömer också endast en mycket begränsad del av avverkningarnas påverkan på vatten. Det finns ingen koppling i systemet till Vatteninformationssystem Sverige (VISS). Det innebär att det inte sker någon kontroll av avverkningarnas bidrag till försurning, transport av kvicksilver och förlust av biologisk mångfald i och i närheten av vatten. Enligt Naturskyddsföreningen strider detta mot miljöbalken.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum