Region Värmland ansluter till Sjukvårdens larmcentral
Region Värmland kommer i början av 2024 att ansluta sig till Sjukvårdens larmcentral där Region Uppsala, Region Västmanland och Region Sörmland sedan flera år driver larmcentral i egen regi.
– Det är positivt att Region Värmland ser fördelarna med en larmcentral som är en integrerad del av sjukvården och att de vill ansluta sig till vår verksamhet och bidra till att utveckla den vidare, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i den gemensamma ambulansdirigeringsnämnden.
– Vårt koncept ger större möjligheter till uppföljning av hela vårdkedjan och har möjliggjort bra kvalitetsutveckling och forskning för en effektivare vårdkedja.
Region Uppsala, Region Västmanland och Region Sörmland har bedrivit larmcentral i egen regi sedan 2015. Konceptet innebär att sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor tar emot 112-samtal som gäller sjukvård och bedömer vårdbehovet samt om så behövs dirigerar ambulans med rätt prioritering. Till sin hjälp har sjuksköterskorna ett medicinskt beslutstöd som kontinuerligt utvecklas av läkare inom ambulanssjukvården utifrån kvalitetsuppföljningar och forskning. Nu bemannar även psykiatrisjuksköterskor larmcentralen i Uppsala för att möta det ökade behovet av psykiatriska bedömningar. Under 2023 hanterade sjuksköterskorna inom Sjukvårdens larmcentral 127 454 samtal från 112.
– Vårdkedjan börjar redan vid den första telefonkontakten och därför är det viktigt att medicinska bedömningar görs av sjuksköterskor och att dirigeringen görs av personal med god lokalkännedom, säger ambulansdirigeringsstrateg David Amour.
– Vi har legitimerade sjuksköterskor med många års erfarenhet och sedan ett år har vi även läkare på larmcentralen för att ytterligare höja kompetensen och snabbare lotsa patienterna till rätt vårdnivå. Vi har utvecklat en bättre samverkan med sjukvården.
David Amour framhåller också fördelarna med den lokala förankringen, där larmsköterskor och dirigenter har kunskap om länet, både när det gäller geografi och vårdens möjligheter att ta emot patienter. Detta är viktigt för att snabbt komma fram till den som behöver hjälp.
– Larmcentralen kommunicerar direkt med polis och räddningstjänst utan mellanhänder. Det gör det lättare att både planera och samverka operativt på olycksplatser, säger David Amour.
Nyckelord
Kontakter
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande ambulansdirigeringsnämnden, tel 072-227 0237
David Amour, ambulansdirigeringsstrateg vid Sjukvårdens larmcentral, tel 070-611 15 04
Bilder

Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande
Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter
Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl
Extern oberoende granskning efter felaktiga diagnoser klar24.4.2025 17:00:38 CEST | Pressmeddelande
Den oberoende externa granskning som Region Uppsala låtit göra med anledning av att patienter på felaktiga grunder har fått sin livmoder bortopererad är nu klar.
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande
Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt
Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum