Edshus strandar hyresförhandlingen i år igen
Kommunala Edshus står fast vid ett rekordhögt hyreskrav och avbryter förhandlingen med Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget kommer nu att vända sig till Hyresmarknadskommittén för att söka medlingshjälp. Motparten, Hyresgästföreningen, beklagar beslutet vilket de menar fördröjer processen och ökar osäkerheten.
Även i år väljer Edshus att stranda förhandlingen med Hyresgästföreningen om nya hyror för 465 hushåll. Bolaget presenterade ett rekordkrav på 9,3 procent som de sänkte till 6,3 procent innan förhandlingarna avbröts. Bostadsbolaget kommer nu att skicka ärendet till Hyresmarknadskommittén (HMK), ett partssammansatt tvistlösningsorgan som i ett första skede ger medlingshjälp till de lokala parterna.
Hyresgästföreningen är besvikna över beslutet och deras förhandlingsledare, Roshan Yigit, menar att trots att bolaget har sänkt sitt krav kräver man fortfarande den högsta höjningen om man jämför med de avtal som slutits om 2024 års hyror.
– Vår ingång i förhandlingarna är att vi ska ha en så rimlig, stabil och förutsägbar hyresutveckling som möjligt för hyresgästerna. Edshus har haft lägre kostnadsutveckling när det gäller taxor jämfört med rikssnittet och nästan en tredjedel av taxekostnadsutvecklingen jämfört med exempelvis Mellbo i Mellerud. Ändå kräver Edshus mer i hyreshöjningar. Bolaget har dessutom krävt att hyresgästerna retroaktivt kompenserar för kostnader som inte framgår av bolagets egna räkenskaper. Exempelvis vill Edshus ha kompensation för ökade underhållskostnader när man i själva verket dragit ner på dessa under både 2021 och 2022, trots ökade hyresintäkter under de åren.
Även i förhandlingarna om hyrorna för 2021 och 2023 valde Edshus att avbryta och söka medlingshjälp från HMK.
– De största förlorarna på strandningar är hyresgästerna. I och med att förhandlingen då drar ut på tiden är vi oroliga att det kommer resultera i retroaktiva hyror, och det kan bli väldigt tufft i ett läge då många hyresgäster redan har det svårt ekonomiskt. Dessutom ökar osäkerheten. Vi hade helst sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna eftersom vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv.
Edshus valde även att stranda förhandlingarna om 2021 och 2023 års hyror:
- 2021 krävde Edshus 3,9 procent i hyreshöjning vilket de sedan sänkte till 2,5 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 1,35 procent. Medlingsbudet dröjde och parterna återupptog förhandlingen. Till slut nådde man en överenskommelse som innebär att hyrorna höjdes med 1,5 procent i genomsnitt.
- 2023 krävde Edshus 8 procent vilket de sedan sänkte till 6 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 3,3 procent. Då parterna inte godtog medlingsbudet beslutade HMK att hyrorna skulle höjas med 4,5 procent.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Bohus-Älvsborg-SkaraborgHyresgästföreningen Bohus-Älvsborg-Skaraborg
Omfattar tidigare Älvsborgs- och Skaraborgs län samt Bohuslän (utom Stenungsund, Orust och Tjörn).
Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Hyrorna klara för 500 hyreshushåll i Ulricehamn, Mark och Bollebygd22.11.2024 10:52:07 CET | Pressmeddelande
Privata fastighetsägare i Ulricehamn, Mark och Bollebygd som väljer att förhandla genom Fastighetsägarna GFR, höjer hyrorna med 5,1 procent den 1 januari. Fastighetsägarna GFR gick in i förhandlingen med ett krav på upp till 14,5 procent. Motparten, Hyresgästföreningen, representerade de cirka 500 berörda hushållen.
Hyrorna klara för över 9 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Borås22.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Privata fastighetsägare i Borås som väljer att förhandla genom Fastighetsägarna GFR, höjer hyrorna med 5,1 procent den 1 januari. För Willhem, som tidigare justerat hyrorna den 1 april, blir höjningen fem procent från den 1 januari. Förra året avgjordes förhandlingen av skiljeman men i år kunde parterna nå en lokal överenskommelse och därmed undvika retroaktiva hyreshöjningar. Fastighetsägarna GFR agerade ombud för 90 stora och små fastighetsägare och gick in i förhandlingen med ett krav på 14,4 procent. Motparten, Hyresgästföreningen, representerade de 9 011 berörda hushållen.
Alingsåshem höjer hyrorna med 5,4 procent efter rekordhöjda kommunala taxor och avgifter20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för 2 913 hushåll som hyr av kommunala Alingsåsbostäder. Efter förhandling med motparten Hyresgästföreningen stannade höjningen på 5,4 procent från den 1 januari. Nästan hela höjningen kan relateras till höjda kommunala taxor och avgifter. Alingsåshems krav inför förhandlingen låg på 12,2 procent.
Sotenäsbostäder höjer hyrorna med 4,95 procent i snitt19.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för 1119 hushåll som hyr av Sotenäsbostäder. Efter förhandling med motparten Hyresgästföreningen blev höjningen 4,95 procent i genomsnitt från den 1 januari.
Återigen ett högt hyreskrav från Bengtsforshus19.11.2024 10:34:15 CET | Pressmeddelande
Bengtsfors kommunala bostadsbolag kallar till förhandling och vill höja hyrorna med 7,8 procent från årsskiftet. Nu väntar förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen som representerar de 823 berörda hyreshushållen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum