Tekniska verken i Linköping

Linköpings dricksvatten klarar de nya gränsvärdena för PFAS

Dela

Från 1 januari 2026 kommer nya gränsvärden för vilka halter av PFAS-ämnen som får förekomma i Sveriges dricksvatten att införas. Vattenprover från Tekniska verken visar att Linköpings kommuns dricksvatten redan nu uppmäter en lägre PFAS-halt än det kommande gränsvärdet.

Foto: Crelle
Foto: Crelle

– Vi har ett mycket bra dricksvatten i Linköpings kommun, både på grund av bra kvalitet på vår råvara, råvattnet, och på våra moderna vattenverk, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef Process och miljö på affärsområde Vatten och avlopp på Tekniska verken.

PFAS, som står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är en grupp syntetiska ämnen som används som ytbehandlingsmedel i bland annat textiler, brandsläckningsskum, papper, skidvallor och kosmetika. Ämnena har speciella smuts-, vatten- och fettavvisande egenskaper, vilket också gör dem väldigt svårnedbrytbara. Därmed kan de cirkulera länge i naturen och orsaka hälsoskadliga föroreningar.

Den tillåtna halten av PFAS 4 i dricksvatten kommer från den 1 januari 2026 vara 4 nanogram per liter. För PFAS 21 är det nya gränsvärdet 100 nanogram per liter.

I dricksvattenprover från Tekniska verkens vattenverk Råberga, där kolfilter är ett av stegen i reningsprocessen, uppmäts nivåerna av både PFAS 4 och PFAS 21 till under 0,2 nanogram per liter under 2023. I prover från vattenverket Berggården har halterna av PFAS 4 och PFAS 21 uppmäts till 2,8 respektive 5,3 nanogram per liter. Vid båda vattenverken visar mätningarna halter som är lägre än de gränsvärden som börjar gälla 2026.

– Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel, och därför är det avgörande att vi bibehåller hög kvalitet på vårt vatten genom att fortsätta hålla oss under de gränsvärden som finns både för PFAS och andra potentiellt hälsofarliga ämnen, säger Jenny Nordenberg.

Tekniska verken tar regelbundet prover på det vatten som används för att producera dricksvatten (råvattnet) och på det färdigproducerade dricksvattnet. Proverna analyseras både utifrån Livsmedelsverkets föreskrifter och gränsvärden, men också utifrån specifika gränsvärden som Tekniska verken själva satt upp för att bibehålla hög dricksvattenkvalitet.

– Så länge PFAS fortsätter att användas finns alltid en viss risk att halterna ökar i svenska vattentäkter. Det viktigaste gällande PFAS just nu är därför att ämnet förbjuds så att vi inte får något ytterligare tillskott av det i ekosystemet, avslutar Jenny Nordenberg.

Läs de senaste analysrapporterna från Tekniska verkens vattenverk: Analysrapporter Dricksvatten - Tekniska verken
Läs mer om Tekniska verkens vattenverk: Vattenverk - Tekniska verken

För ytterligare information, kontakta gärna:

Jenny Nordenberg, avdelningschef Process och miljö på affärsområde Vatten och avlopp
Telefon: 013-20 81 37
E-post: jenny.nordenberg@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Smarta elmätare till samtliga Tekniska verkens elnätskunder28.8.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Tekniska verken vill göra det enklare för samtliga kunder som är anslutna till koncernens elnät att kunna följa sin effekt- och elanvändning. Nästan 113 000 nya, smarta elmätare har installerats i Linköping, Mjölby och Katrineholm med målet att ge så bra förutsättningar som möjligt för ökad kontroll och insikt rörande förbrukningen, vilket gör det enklare att optimera och spara energi. Installationerna i Mjölby har utförts via MKN, Mjölby Kraftnät AB.

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye