Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Tre präster går ut i tjänst i Göteborgs stift

Dela

Söndagen 14 januari vigde biskop Susanne Rappmann en präst till tjänst i Göteborgs stift. Vid gudstjänsten togs också två präster vigda för tjänst i EFS emot som pastorsadjunkter i Svenska kyrkan.

Domprost Stefan Hiller, Marcus Boberg, John-Philip Andersson, Jennie Hallgren och biskop Susanne Rappmann.
Domprost Stefan Hiller, Marcus Boberg, John-Philip Andersson, Jennie Hallgren och biskop Susanne Rappmann. Foto: Johanna Frostensson

Den 14 januari fick Göteborgs stift en ny präst då biskop Susanne Rappmann vigde John-Philip Andersson för tjänst i Göteborgs stift och Svenska kyrkan. Vid gudstjänsten togs också Jennie Hallgren och Marcus Boberg, bägge prästvigda för tjänst i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen EFS, emot som pastorsadjunkter i Svenska kyrkan.

I sitt vigningstal till kandidaterna skickade biskop Susanne Rappmann med följande ord:
– Ibland slår vi knut på oss själva, som om vi ensamma tror att vi ska rädda världen. Men vänner, den är redan räddad. Jesus har försonat världen, Gudsriket växer mitt ibland oss! Det är prästens uppgift att påminna om detta, att vittna om Guds härlighet och Jesus förvandlande förmåga.

Torsdagen före vigningshelgen genomgick prästkandidaten prästexamen inför det församlade domkapitlet i Göteborg. Det är den sista delen i utbildningen till präst och därmed blir kandidaten behörig att vigas till sitt ämbete och träda i tjänst i Svenska kyrkan. De som redan är vigda för tjänst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen EFS, har behörighetsförklarats av domkapitlet som pastorsadjunkter i Svenska kyrkan.

Vid vigningen i domkyrkan avlade prästkandidaten sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Prästen lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Samtliga tre kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i utvalda församlingar under ett år. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan. 

John-Philip Andersson, för tjänst i Backa pastoratjohn-philip.andersson@svenskakyrkan.se
Jag bor i Kungälv tillsammans med min fru och våra två barn. Vägen till prästvigningen har inte varit spikrak. Jag har sedan tidigare en examen i organisationspsykologi och jag har arbetat med personalfrågor, men prästkallet har alltid funnits där och har varit något som jag har funderat mycket på. Nu känns det fantastiskt att äntligen få kliva in i det uppdrag som jag tror att Gud har kallat mig till och jag ser fram emot att få komma ut och tjäna de församlingsbor som jag kommer att få möta i Backa pastorat. Utöver teologi är ett av mina stora intressen fotboll (särskilt italiensk fotboll) och jag har precis inlett min tränarkarriär med Hermansby IF:s 6-åringar. 

Jennie Hallgren, för tjänst i Partille församlingjennie.hallgren@svenskakyrkan.se
Då jag går in i en ”nygammal” roll som präst, vilket jag varit sedan 2012 men i tjänst för EFS, så ser jag nu fram emot att få gå in helt och fullt i tjänst för Svenska kyrkan. Det är en unik roll och förtroende som Svenska kyrkan har att möta människor i livets alla skiften. I den tjänsten är jag glad och förväntansfull att få vara med och betjäna människor som jag möter. Min bön och önskan är att på olika sätt visa på hoppet hos Gud i den tid som vi lever i. 

Marcus Boberg, för tjänst i Herrestads församlingmarcus.boberg@svenskakyrkan.se
Jag är uppvuxen på de östgötska slätterna men jag bor numera i Göteborg med min fru. De senaste åren har Herrestads församling tagit mig under sina vingar och nu får jag hjälpa församlingen att fortsätta vara en växtplats där tro kan slå rot i människors hjärtan. I övrigt ska jag som vanligt vara med på filmfestivalen, jag läser böcker, reser och möter gärna människor i goda samtal. Jag är tacksam att som präst få vara med och sprida Guds rike i världen!

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye