Svenska Friidrottsförbundet

Andreas Almgren krossade svenska rekordet på 10 kilometer

Dela

Det nya svenska rekordet på 10 kilometer väg lyder 27:20 efter att Andreas Almgren sprungit ett kanonlopp i Valencia: ”Det gick bättre än jag trodde att det skulle göra”, säger han.

Andreas Almgren visade att hans träning har gett resultat när han på söndagsförmiddagen krossade det svenska rekordet på 10 kilometer väg. Det nya rekordet lyder 27.20. "Jag kände mig stark hela vägen", säger han.

På söndagen sprangs det som brukar kallas ”världens snabbaste 10k”, 10-kilometersloppet i spanska Valencia, och det var många svenskar med höga ambitioner på startlinjen, bland andra Andreas Almgren. Och vilken dag han hade!

Starten gick 09.30 och när Andreas 27 minuter och 20 sekunder senare sprang i mål stod det klart att han hade krossat det svenska rekordet med över halvminuten. Det tidigare svenska rekordet löd 27.57 och sattes i Valencia förra året av Jonas Glans.

– Jag kände mig stark hela vägen och kunde till och med öka på bra de sista tre kilometerna, säger Andreas Almgren direkt efter målgång.

Men hade du förväntat dig den här tiden? 

– Det gick bättre än jag trodde att det skulle göra, säger han. 

Inte nog med att det var ett mycket snabbt lopp på 10 kilometer, det var också Andreas Almgrens första väglopp på 10k – nästan.

– I modern tid är det mitt första. Jag sprang ett lopp 2014, men det räknas knappt.  

Tiden, som räckte till en sjätteplats i loppet, är även ett nytt nordiskt rekord och han är inte mer än sju sekunder från det europeiska rekordet och går in som trea i Europa genom tiderna. 

Segrare i loppet på herrsidan blev ugandiern Jacob Kiplimo som sprang i mål på 26:48.

På damsidan skrevs det idrottshistoria när Kenyas Agnes Ngetich sprang som första kvinna i historien under 29 minuter på 10k. Hennes segertid blev till slut fantastiska 28:46.

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye