Döden på ishavet - äventyrligt ljuddrama för mellanstadiet
Vintern 2013 hittas en illa tilltygad segelbåt fastkilad mellan isblock i Norra ishavet utanför Svalbard. Ombord finns tre personer, en vuxen och två minderåriga, samtliga medtagna och kraftigt nedkylda. När sällskapet senast hördes av, i Nordnorge ett par veckor tidigare, var de fem personer. Vad har hänt?
Premiär 22 oktober i P4 kl. 08.05 och på UR Play.

Döden på ishavet är ett ljuddrama från UR där du får följa ungdomarna Saga, William och Nasim som bland hundratals kandidater valts ut till ett riktigt äventyr. De ska få segla från Göteborg via Nordnorge och vidare till Svalbard för att uppleva den unika naturen och djurlivet där. Syftet är att uppmärksamma de smältande polarisarna. Resan leds av Jacques Paré, en 34-årig äventyrare och klimataktivist. Med sig på resan har han även skepparen och segelproffset Molly Fredriksson.
– "Döden på Ishavet" är ett nyskrivet och högkvalitativt audiodrama för elever i årskurs 5-6. Berättelsen är en blandning av psykologisk thriller och skräckfylld äventyrshistoria i dokumentärt berättande som samtidigt ställer frågor om källkritik, grupptryck och förhållandet mellan verklighet och sociala medier, säger projektledare Isabella Grybe.
Den spännande drömresan utvecklar sig snart till en ren skräckresa. Utrustning saknas eller är undermålig, reseplanen är illa genomtänkt och Molly - den enda med verklig seglingskompetens - hoppar av just innan färdens mest kritiska moment. Trots det pushar Jacques för att resan måste fortsätta, vilket snart för dem bortom katastrofens rand. Är det Jacques själv som med sin karismatiska men narcissistiska person är orsaken till katastrofen som följer?
Döden på Ishavet är ett drama där den nyutexaminerade journalisten Rebecka Marklund gräver i historien tio år efter att den utspelat sig. Rebecka, då 14 år gammal, följde ivrigt expeditionen tio år tidigare via vloggar och media. Hon har fortfarande inte kunnat släppa frågorna om vad som gick snett och serien följer hennes jakt på de överlevande, föräldrar, experter och andra inblandade. Parallellt med hennes intervjuer får vi ta del av ungdomarnas egen dokumentation - mestadels tidigare opublicerad - samt arkivmaterial från nyhetsrapporteringen.
Ljuddramat kommer i sex delar och är skriven av Gustav Tegby och Karin Andersson.
Kontakter
Frida SethPR-manager, pressansvarig
Tel:+46 70 200 55 83Frida.seth@ur.seInhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seBilder

Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Influencerbarnet – från filmad förlossning till rättsprocess1.4.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
I UR:s nya ljuddrama Influencerbarnet ställs en brännande fråga – har vuxna verkligen rätt att dela sina barns liv online? I sex avsnitt skildras en uppväxt i ständig exponering, där varje ögonblick riskerar att bli innehåll – tills gränsen är nådd. Serien riktar sig till barn och unga och är skriven av den prisbelönta författaren och radioproducenten Astrid Mohlin tillsammans med Karin Andersson från UR. Premiär 6 april kl. 08.05 i P4 och från nu på UR Play där du kan höra hela serien >
Fria ordet årskurs 9 – en satsning på journalistik och källkritik för unga27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I en tid där informationsflödet är större än någonsin och sociala medier blivit ungas främsta nyhetskälla, lanserar Sveriges Radio, SVT och UR en gemensam satsning på journalistik och källkritik för elever i årskurs 9. Genom det digitala eventet Fria ordet årskurs 9 får elever en unik inblick i journalistikens värld och en förståelse för varför redaktionella medier är trovärdiga.
Komikertrio startar Sveriges roligaste bokklubb19.3.2025 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Kan en bokklubb vara lika rolig som en standup-show? Kan David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic få fler killar att läsa böcker? I vår lanserar de poddprogrammet Poeter och analfabeters bokklubb och bjuder in kända gäster för filterlöst litteratursnack om allt från serietidningar till Selma Lagerlöf. Premiär den 16 april på UR Play och i SVT1, 22.10.
Emilie “Ebbis” Roslund är tillbaka i etern som programledare för podden Fabriken7.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
UR:s uppskattade podd Fabriken är tillbaka med en tredje säsong – och med en ny programledare. Journalisten Emilie "Ebbis" Roslund tar över mikrofonen för att fortsätta utforska hur den digitala utvecklingen formar våra liv. Lyssna på UR Play, där poddar finns eller i P1 kl. 11.30 – nya avsnitt varje fredag.
Generation Z:s och Alfas vardag dokumenteras i rekordinsamling – ska täcka hela 2020-talet4.3.2025 15:04:40 CET | Pressmeddelande
Pandemin, kriget i Ukraina, inflation, AI-boomen, och alla helt vanliga dagar. Våren 2020 började Nordiska museet och UR samla in barns berättelser om sin vardag för framtiden. Nu förlängs den rikstäckande insamlingen av berättelser Mitt liv med fem år till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum