UR

Farah Abadi utmanar elever i ny säsong av succén Klimatkompis

Dela

Nu gör programledaren Farah Abadi och UR det återigen enkelt och roligt för lärare i årskurs 3 att arbeta med hållbar utveckling tillsammans med sina elever. "Klimatkompis - den stora plastutmaningen" lär eleverna att ta hand om vår planet genom utmaningar som de löser tillsammans. En smartare plastanvändning står i fokus för årets upplaga som även gästas av komikern Daniel Norberg.

Farah Abadi leder UR:s årligen återkommande satsning Klimatkompis. Foto: Carla Orrego Veliz/UR.
Farah Abadi leder UR:s årligen återkommande satsning Klimatkompis. Foto: Carla Orrego Veliz/UR.

Uppdrag och pedagogiskt material finns samlat på UR.se

UR:s Klimatkompis är nu i gång och utmanar elever i årskurs 3 att genomföra konkreta miljöhandlingar genom att ge sig i kast med plast. Utmaningen pågår under en månads tid och lär elever mer om hur vi återbrukar plast och hur vi kan göra nya hållbara val kopplade till plastanvändning. Klimatkompis är kopplad till läroplanen och syftet är att ge eleverna hopp, kunskap och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling.

– Klimatkompis ger klassen möjlighet att tillsammans göra en insats för miljön och vår planet. Uppdragen är roliga och lärorika att utföra och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att ta vidare och reflektera kring i klassen, säger Madelen Sjöberg, exekutiv producent för Klimatkompis.

I "Klimatkompis - den stora plastutmaningen" ingår tre videouppdrag, ledda av Farah Abadi, som eleverna ska lösa ihop. I årets upplaga av Klimatkompis medverkar dessutom komiken Daniel Norberg som utmanas i plastkunskap. Det hela avslutas med Klimatkompiskalaset där deltagande klasser hyllas i en livesändning med Farah Abadi i spetsen. Förra året deltog över 10 000 tredjeklassare i utmaningen.

– Klimatkompis har på kort tid blivit en väldigt populär aktivitet bland skolor ute i landet. Eleverna ges möjlighet att göra skillnad tillsammans och känna att de är en del av en positiv förändring, säger Madelen Sjöberg.

Uppdrag Spanaren handlar om att undersöka sin närmiljö för att hitta plastprodukter som kan återanvändas för att minska vår plastanvändning. I uppdraget Spåraren gäller det att samla in så många påsar med plastskräp som möjligt för att sedan lämna in till återvinningsstationen. I uppdraget Förändraren utmanas eleverna till att göra sina röster hörda om hur vi kan lösa den miljöutmaningen som finns i vår plastanvändning.

"Klimatkompis - den stora plastutmaningen" pågår under hösten och avslutas med Klimatkompiskalaset den 18:e oktober. Klimatkompis är ämnesövergripande och kopplar till läroplanen för årskurs 3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik. En lärarhandledning medföljer och alla uppdragen är kopplade till Lgr22 och Agenda 2030.

Kontakter

Bilder

Farah Abadi leder UR:s årligen återkommande satsning Klimatkompis. Foto: Carla Orrego Veliz/UR.
Farah Abadi leder UR:s årligen återkommande satsning Klimatkompis. Foto: Carla Orrego Veliz/UR.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

Skärmtid, seniorpower och skärgårdsbris när Seniorsurfarna är tillbaka10.4.2025 08:07:00 CEST | Pressmeddelande

Hur mycket kan Tommy Körberg, Ewa Roos och Peter Dalle – och andra folkkära profiler – lära sig om AI, appar och digital säkerhet under ett skärmtids-bootcamp i idylliska Öregrunds skärgård? Tittarsuccén Seniorsurfarna, där kända svenska seniorer tar sig an den digitala världen under ledning av Kattis Ahlström, är tillbaka. Premiär 30 april kl. 20.00 i SVT1 samt på UR Play och SVT Play.

Kris, konserver och Kristoffer Ahonen Appelquist i ny beredskapsserie från UR9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

När krisen kryper närmare – hur redo är vi egentligen? I UR:s nya serie Sverige, krisen och jag reser komikern Kristoffer Ahonen Appelquist på upptäcktsfärd genom landet för att ta reda på hur vi står rustade inför samtidens växande hot. Med sin unika blandning av humor och allvar tar han sig an ämnet beredskap – och gör det begripligt, mänskligt och ofta oväntat underhållande. Premiär 6 maj i SVT1 kl. 21.30 och på UR Play 30 april.

Influencerbarnet – från filmad förlossning till rättsprocess1.4.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

I UR:s nya ljuddrama Influencerbarnet ställs en brännande fråga – har vuxna verkligen rätt att dela sina barns liv online? I sex avsnitt skildras en uppväxt i ständig exponering, där varje ögonblick riskerar att bli innehåll – tills gränsen är nådd. Serien riktar sig till barn och unga och är skriven av den prisbelönta författaren och radioproducenten Astrid Mohlin tillsammans med Karin Andersson från UR. Premiär 6 april kl. 08.05 i P4 och från nu på UR Play där du kan höra hela serien >

Fria ordet årskurs 9 – en satsning på journalistik och källkritik för unga27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

I en tid där informationsflödet är större än någonsin och sociala medier blivit ungas främsta nyhetskälla, lanserar Sveriges Radio, SVT och UR en gemensam satsning på journalistik och källkritik för elever i årskurs 9. Genom det digitala eventet Fria ordet årskurs 9 får elever en unik inblick i journalistikens värld och en förståelse för varför redaktionella medier är trovärdiga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye