Kvinnofridslinjen har besvarat fler samtal än någonsin
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 har under 2023 i snitt besvarat 135 samtal per dygn. Det är fler samtal än någonsin tidigare.
Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen. Under 2023 besvarades sammanlagt 49 354 samtal, vilket i genomsnitt är 135 samtal per dygn. Det är en ökning med tio procent jämfört med 2022. Kvinnofridslinjen hade tidigare en topp under pandemiåret 2020 med 128 besvarade samtal per dygn men nu har alltså stödtelefonen besvarat ännu fler samtal.
– Kunskapen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer har ökat i samhället. Inte minst under pandemin uppmärksammades det som ett samhällsproblem. Vi hoppas och tror att det även har lett till att fler våldsutsatta söker hjälp, säger Johanna Belachew, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid.
Mätningar visar att de flesta får kännedom om stödtelefonen genom informationsmaterial som affischer och informationskort. Under 2023 ökade även antalet beställningar av informationsmaterial om Kvinnofridslinjen. I oktober månad gjordes det rekordmånga beställningar. Över 35 000 kort, affischer och foldrar med stödtelefonens nummer skickades ut till olika verksamheter i landet.
– Vi är tacksamma över att vi får hjälp att sprida numret. Att så många våldsutsatta ringer till oss visar på att behovet av stöd är stort, säger Johanna Belachew.
FAKTA
- Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och vänner är också välkomna att ringa. Även personal inom till exempel hälso- och sjukvård och socialtjänst som möter våldsutsatta kan ringa för att få stöd och rådgivning.
- Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.
- Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
- Nationellt centrum för kvinnofrid driver även Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner på uppdrag av regeringen.
- Mer information finns på kvinnofridslinjen.se, stödlinjenförmän.se och stödlinjenförtranspersoner.se
Kontakter
Ylva Porsklevpressekreterare, Nationellt centrum för kvinnofrid
Tel:018-611 93 14Tel:072-215 31 42ylva.porsklev@nck.uu.seBilder
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. NCK arbetar på uppdrag av regeringen med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck.
Följ Nationellt centrum för kvinnofrid
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Nationellt centrum för kvinnofrid
RÄTTAD VERSION: Stödlinje för personer utsatta för hedersförtyck31.5.2024 15:42:25 CEST | Pressmeddelande
RÄTTELSE: Stödlinjen Rätt att välja öppnar 3 juni. Bortse från uppgifter i tidigare pressmeddelande. Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar 3 juni stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Den riktar sig till personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn.
Ny stödlinje för personer utsatta för hedersförtryck31.5.2024 15:05:40 CEST | Pressmeddelande
Nationellt centrum för kvinnofrid har idag öppnat stödtelefonen Rätt att välja 020-57 70 70. Den riktar sig till personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för våld i hederns namn.
Förlängd finansiering av nya stödtelefoner10.1.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
De två nya stödtelefoner som Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) drivit under 2023 får förlängd finansiering. Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, som drivs på uppdrag av regeringen, kommer att drivas även under 2024.
Kvinnofridskonferens lockar deltagare från hela landet28.8.2023 06:27:00 CEST | Pressmeddelande
Nu stärks arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ytterligare när flera av landets myndigheter, regioner, kommuner och länsstyrelser samlas för kvinnofridskonferens. Den 29–30 augusti arrangeras den nationella konferensen i Stockholm där 600 deltagare från hela landet kommer för att ta del av den senaste utvecklingen inom området.
Pressinbjudan: Nationell myndighetssamverkan arrangerar konferens om arbetet för kvinnofrid22.8.2023 06:56:00 CEST | Pressinbjudan
De senaste åren har mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer rönt allt större uppmärksamhet och arbetet mot våld pågår runt om i landet. På den nationella kvinnofridskonferensen 2023 kan du ta del av nyheter inom området och nya rön från forskningen. Media är välkomna att delta vid en eller flera av de 30-talet programpunkterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum