Så mycket är vi beredda att betala för biologisk mångfald i skogen
Svenskarna är i genomsnitt beredda att betala 360 kronor per person och år för att skydda mer biologisk mångfald i svenska skogar, visar en ny rapport från Skogsstyrelsen. Det motsvarar ett årligt värde på 2,6–3,7 miljarder kronor.
– Det är naturligtvis mycket svårt att värdera detta och många menar att biologisk mångfald är ovärderlig. Men för att samhället ska kunna fatta välgrundade beslut i ett läge med allt hårdare konkurrens om markanvändningen behöver vi ha värden på skogens alla nyttor, säger Tina Nilsson, utredare på Skogsstyrelsen.
Grund för nya affärsmodeller
Med en efterfrågan och pris på biologisk mångfald finns också möjligheter att utveckla nya affärsmodeller för skogsägare. Ett förslag som Skogsstyrelsen tidigare har lämnat i den senaste fördjupade utvärderingen av miljökvalitetsmålet Levande skogar.
Biologisk mångfald är naturens variationsrikedom och en viss nivå är en förutsättning för allt liv. Naturens rikedom är en grund för vår ekonomi och för vår fysiska och mentala hälsa. Mer än halva världens BNP är beroende av naturen och dess ekosystemtjänster. På sikt hotas vårt välstånd om vi inte har tillräckligt med biologisk mångfald.
En nationalekonomisk förklaring till den negativa utvecklingen för biologisk mångfald är att dess bidrag till ekonomin ofta underskattas av beslutsfattare, eftersom den inte har ett ekonomiskt värde som synliggör nyttan tillräckligt. Därför har Skogsstyrelsen nu försökt ringa in värdet utifrån tidigare publicerade värderingsstudier av skoglig biologisk mångfald i Sverige, Finland och Norge. De granskade studierna visar bland annat att:
- den årliga betalningsviljan hos medborgare att bevara biologisk mångfald i svenska skogar genom ytterligare skydd av skog är i genomsnitt 360 kronor per år.
- den totala årliga betalningsviljan att bevara biologisk mångfald i svenska skogar genom mer skydd av skog uppgår till 2,6–3,7 miljarder kronor per år.
Värdena ska betraktas som indikationer och räkneexempel.
Ger bättre beslutsunderlag
– Vi ska kunna nyttja skogens alla värden och samtidigt bevara den biologiska mångfalden. Den målkonflikten blir lättare att beskriva i beslutsunderlag om vi också vet värdet på den biologiska mångfalden. Nu har vi en indikation på det och därmed ett viktigt kunskapsunderlag, säger Tina Nilsson.
Mer information:
Tina Nilsson, utredare, enheten för policy och analys, Skogsstyrelsen, 0920-23 82 07, tina.nilsson@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Dokument
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
Nu svärmar granbarkborren – att ta bort vindfällen kan rädda skog21.5.2024 08:54:44 CEST | Pressmeddelande
Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum