Konsumenternas

Försäkringsexpertens tips: Rensa rätt bland försäkringarna

Dela

Många hushåll har det tufft ekonomiskt. Januari är en bra tid att se över sin ekonomi och sina försäkringar. Vår försäkringsexpert hjälper konsumenter att välja rätt försäkringar.

Säg inte upp nödvändiga försäkringar, inte ens i sämre tider. Men prioritera rätt och undvik att vara överförsäkrad.

-   Se gärna över dina försäkringar om du vill spara pengar. Men se till att rensa rätt. Säg inte upp försäkringar som ger ett ekonomiskt skydd vid stora och allvarliga händelser. Däremot finns det ingen anledning att vara dubbelförsäkrad eller betala mycket för försäkringar som ger en relativt låg ersättning, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Alla behöver en hemförsäkring

Alla personer i Sverige behöver omfattas av en hemförsäkring, oavsett boendeform. Det gäller även den som bor i andra hand eller inneboende. En hemförsäkring skyddar ditt hem, dina saker och dig som person.

Viktiga och bra att ha

Det finns också andra försäkringar som är viktiga eftersom de kan ge hög ersättning och täcka stora utgifter som du annars måste stå för själv.

- För barnfamiljen är en barnförsäkring ett viktigt komplement till samhällets skydd, till exempel om barnet får en allvarlig sjukdom och inte kommer ut i arbetslivet.

Även djur, fritidshus, bilar och båtar behöver ofta vara försäkrade. Att dra in på sådana försäkringar kan vara riskabelt då försäkringar inom dessa områden kan täcka stora utgifter.

Andra försäkringar kan vara bra att ha och för vissa vara nödvändiga, men behovet kan variera stort  beroende på livssituation. Exempel på sådana försäkringar är: livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring, inkomstförsäkring och sjukvårdsförsäkring. 

Mindre viktiga försäkringar

Fundera på om du verkligen behöver en produktförsäkring, ID-skyddsförsäkring, separat assistansförsäkring och extra avbeställningsskydd. Har du ett allrisktillägg i hemförsäkringen så täcker den alla dina saker, så normalt behövs inte en särskild produktförsäkring. Det ingår ett ID-skydd i de flesta hemförsäkringar. En separat assistansförsäkring och extra avbokningsskydd vid resa är sällan nödvändigt då liknande skydd redan kan finnas i andra försäkringar, till exempel bilförsäkringar och mer omfattande hemförsäkringar. 

Att tänka på

  • Kontrollera vilka försäkringar du har och undvik att vara dubbelförsäkrad. Du kan till exempel ha en hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring genom ditt fackförbund.
  • Många försäkringsbolag erbjuder basförsäkringar som, trots att de är billigare, ger ett viktigt grundskydd.
  • Tänk till innan du byter en person- eller djurförsäkring. Du kan inte få ersättning för gamla skador som upptäcks hos ditt nya försäkringsbolag.

Läs mer på Konsumenternas.se: Vilka försäkringar behöver jag? 

Nyckelord

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye