Hyresgästföreningen Riksförbundet

Ekonomin och hyran stort fokus för hyresgästerna under året 2023

Dela

Hyresgästernas tuffa ekonomiska situation visar sig när Hyresgästföreningen sammanfattar vad medlemmarna hört av sig om under året 2023. Sedan 2021 har andelen medlemmar som hör av sig om hyresförhandlingen ökat med 79 procent.

- Många hyresgäster har en pressad ekonomisk situation. Det är fler och fler medlemmar som hör av sig till oss om frågor som rör hyran och hyresförhandlingar. Det finns en oro när fastighetsägare kommer med krav om hyreshöjningar man kanske inte har råd med, säger Johanna Lundmark kommunikatör på hyresgästföreningens servicecenter.

Av de över 300 000 kontaktar som Hyresgästföreningens servicecenter under året tagit emot är drygt en tredjedel av dessa om juridisk rådgivning/förhandlingsfrågor. Cirka 21500 av samtalen rör förhandling av hyran - sedan 2021 har frågan ökat med 79 procent.

Ett skifte har också skett när det gäller ärenden som går till hyresgästföreningens regioner. Där har frågor om brister alltid legat högst upp som den vanligast förekommande ärendetypen. 2023 ändrades detta till att ”Frågor om utgående hyra” var den största frågan.

Hyresgästernas fokus 2023

Topp tio vanligaste ämnena hyresgästföreningen medlemmar undrar över under 2023. Under respektive rubrik finns en förenklad förklaring av innebörden.

1. Brister. 
Exempelvis att något gått sönder i lägenheten, trapphuset, på gården eller i gemensamma utrymmen. Hur lång tid har hyresvärden på sig att åtgärda och vilka krav kan hyresgästen ställa?

2. Frågor om utgående hyra. 
Rör hyressättning och hyresförhandling. Är hyran verkligen förhandlad och rimlig, stämmer informationen som hyresvärden skickat ut osv.

3. Hyresgästens skadeståndsansvar. 
När kan hyresgästen bli skyldig att betala för en skada och är kravet hyresgästen fått från hyresvärden riktigt?

4. Ändring av hyresvillkor. 
Hyresvärd eller hyresgäst vill göra ändringar av boendevillkor.

5. Hyresavtalet. 
Är de punkter som står i hyresavtalet riktiga och vad bör ingå i ett avtal.

6. Annat.
Övriga ärenden som inte passar in i de andra ärendetyperna.

7. Lägenhetens skick. 
Brister av olika slag men kan även röra underhåll – tapeter, målning, golv och renovering.

8. Störningar. 
Hur mycket ljud ska en hyresgäst behöva tåla från sina grannar och vad ska man göra om en granne orsakar störningar?

9. Hyresgästens uppsägning
Vad behöver man tänka på när hyresgästen vill säga upp sitt avtal? Hur lång uppsägningstid gäller osv.

10. Förlängning av hyresavtal enligt 46 §
Rör frågor om uppsägning där hyresgästen blir uppsagd av sin hyresvärd med ordinarie uppsägningstid – tre månader.

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hållbara hyror och klimatsmarta bostadslösningar – Hyresgästföreningen samlar branschen till samtal27.3.2025 16:03:34 CET | Pressmeddelande

Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges utsläpp – men vågar den förändras? Klimatomställningen kräver nytänkande, och just därför samlade Hyresgästföreningen några av branschens tyngsta aktörer för ett samtal om hållbara förhandlingar och för att lyfta goda exempel. Intresset var stort när representanter från landets största bostadsbolag, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – direkt eller indirekt företrädare för mer än en miljon lägenheter – deltog i diskussionen.

Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:03:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst, undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen, den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid. Nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye