EPHI

EPHI I ALMEDALEN 2023!

Dela

Under torsdagen 29 juni på Donnersgatan 3 arrangerar vi fem seminarier om intressanta och aktuella ämnen. Dagen avslutas med ett mingel där du som åhörare får möjlighet att prata med paneldeltagarna och oss på EPHI.

Platserna är begränsade, så vi rekommenderar att ni är i god tid. Ingen föranmälan till seminarierna krävs.


8:00-8:45 Får man lycka av att cykla?

Blir man lyckligare av att röra på sig? Det tycks finnas ett samband mellan daglig rörelse och lycka och välmående. Hur får vi då fler att röra på sig lite mer?

Enklare frukost serveras på plats.

Lena Andersson (författare)
PM Nilsson (journalist)
Oskar Sundblad (VD Vätternrundan)
Patrik Kronqvist (politisk redaktör, Expressen)

10:00-10:45 Är elransoneringen redan här?

Elektrifieringen av allt ifrån svensk industri till vår transportsektor går i en rasande takt. Vad är de största utmaningarna för att få tillräckliga elnät på plats i tid? Hur får vi fram tillräckligt stora investeringar?

Monica Haider (S)
Johan Lindehag (VD Ellevio)
Bo Diczfalusy (Energiexpert)
Henrik Jönsson (Entreprenör/YouTuber)

14:00-14:50 Den svenska nikotinmodellen

Sverige har lägst andel dagliga rökare i världen, vilket lett till att vi har låg dödlighet i rökrelaterade sjukdomar. Samtidigt använder svenskar ungefär lika mycket nikotin som resten av Europa. Hur går det ihop? Vad är hemligheten bakom den svenska nikotinmodellen?

Ulrika Westerlund (MP)
Alexandra Anstrell (M)
Karin Sundin (S)
Fredrik Nyström (Professor internmedicin)
David Eberhard (Psykiater)

15:00-15:50 Överlever Systembolaget gårdsförsäljning?

Under våren har gårdsförsäljning varit en stor politisk fråga. Hur ser de juridiska hindren och möjligheterna ut för att kombinera ett eventuellt införande av gårdsförsäljning med Sveriges detaljhandelsmonopol? Hur stor risk för detaljhandelsmonopolet skulle Sverige ta om vi införde gårdsförsäljning? Välkomna att lyssna på och ställa frågor till några av Sveriges mest insatta jurister och politiker i ämnet.

Ann-Sofie Alm (M)
Karin Sundin (S)
Joakim Sundbom (EUrättsexpert)
Joakim Zander (EUrättsexpert)

16:00-17:00 Hälsa, klimat, stat och frihet

Vilka är spänningarna mellan människors rättigheter och statens inflytande? Vart går egentligen gränsen mellan vad staten ska göra och får göra för miljöns eller folkhälsans skull? Måste människors frihet inskränkas för att värna miljön och folkhälsan?

Lena Andersson (författare)
Henrik Jönsson (entreprenör)
PM Nilsson (journalist)

17:00-19:00 Mingel (Föranmälan krävs)

Länkar

Om EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

http://www.ephi.se

Följ EPHI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EPHI

Vem ska få fetmamediciner?14.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye