Trafikverket

Fyra månader sedan skredet i Stenungsund

Dela

Det har nu gått fyra månader sedan skredet i Stenungsund då delar av E6 raserades. Sedan dess har arbetet pågått kontinuerligt i skredområdet.

Rivning av asfalt norra gamla E6
Rivning av asfalt norra gamla E6 Bild: Trafikverket

-Vi arbetar oss framåt enligt vår plan och har nu kommit så långt att vi närmar oss beslut om vilken grundläggningsmetod vi ska använda när vi bygger vägen, säger projektchef Daniel Svensson på Trafikverket.

Att bygga upp en väg efter ett skred är annorlunda mot att bygga en väg under normala förhållanden.

- Jorden är omrörd och i värsta fall instabil. Vi har arbetat oss framåt systematiskt med grundliga provtagningar och analyser i hela området, säger Daniel Svensson.

Genom undersökningarna får geoteknikerna som arbetar i området information om markens nya egenskaper. Det är viktigt, i första steget för att säkerställa att det är säkert att arbeta i området och därefter göra det möjligt för oss att bygga upp den raserade delen av E6.

Det är många åtgärder som krävs för att kunna återställa vägen, arbetet omfattar ett större område än själva vägområdet.
För att kunna börja bygga vägen har hela området behövt skredsäkras för att inte riskera nya skred. Nu har vi flackat av de branta slänterna i öster som bildades då skredet gick och schaktat bort jordmassor till en säker plats.

Arbetet har nu kommit så långt att vi arbetar i vägområdet och i skredgropens centrum, det område som tidigare benämndes som en no-go-zon eftersom ingen hade tillträde till området, inte ens till fots.
Vi har också rivit bort det mesta av asfalten på den raserade delen av E6 och förbereder nu området för att komma igång med grundläggningsarbeten för den nya vägen.

Utmaningen i vägområdet där E6 raserats är olika förutsättningar i olika delar av området. Efter många provborrningar och test med kalkcementpelare har vi snart ett tillräckligt underlag för att kunna ta beslut om vilken teknik vi ska använda för grundläggningen i vägbygget.

- När vi tagit det beslutet då kommer vi också att kunna färdigställa en tidplan, säger Daniel Svensson.

Länsstyrelsen har beviljat Trafikverket nyttjanderätt till mark i skredområdet enligt §36 väglagen efter beslut den 18 januari.

- Det här underlättar när vi ska utföra arbeten i skredområdet, säger Daniel Svensson.

Detta har vi gjort hittills:

• Vi utför förberedande arbete i skredområdet som anläggning av byggvägar, rivning av asfalt och åtgärder för avvattning.
• Vi planerar för kommande arbeten för grundläggning av E6.
• Vi sammanställer och utvärderar en stor mängd geotekniska prover inför val av grundläggningsmetod.
• Vi gör fortsatta geotekniska undersökningar.
• Vi för dialog med andra inblandade myndigheter och Stenungsunds kommun. 
• Vi gör fortsatt undersökningar och prover kopplat till miljö.

Kontakter

För mer information
Daniel Svensson, projektchef Trafikverket
Tfn 010-123 32 68

Camilla Hentschel, projektkommunikatör Trafikverket
Tfn 010-125 98 40

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Borrbandvagn för jordbergsondering
Borrbandvagn för jordbergsondering
Ladda ned bild
Daniel Svensson projektchef
Daniel Svensson projektchef
Ladda ned bild
Dumper på stockmatteväg
Dumper på stockmatteväg
Ladda ned bild
Rivning av norrgående körfält gamla E6 dumper grävmaskin
Rivning av norrgående körfält gamla E6 dumper grävmaskin
Ladda ned bild

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye