Köping i topp inom jämställd upphandling
Idag presenteras en ny kommunranking över jämställdhet i upphandling och inköp som visar på stora skillnader. Bäst på att köpa in varor och tjänster från jämställda företag är Linköpings kommun. Här går över hälften av pengarna till bolag med jämställda styrelser. Rankingen har tagits fram av Forum Jämställdhet i samarbete med PublicInsight.
I Linköping gjordes år 2022 inköp för 618 miljoner kronor av jämställda bolag, vilket är hälften (50 procent) av kommunens totala inköp från företag. I botten av rankingen finns Karlskrona kommun. Endast tre procent av kommunens inköp görs från bolag med jämställda styrelser.
– Den här rankingen visar att offentlig sektor har stor potential att bidra till ett mer jämställt näringsliv genom upphandling. Såväl stora som små kommuner på olika håll i landet har möjlighet att beakta jämställdhet när de köper in varor och tjänster och på så sätt säkerställa att skattepengar används på ett jämställt sätt och bidrar till ett mer jämställt näringsliv, säger Fredrik Tamm, Vd på PublicInsight som bidragit med underlaget till rankingen.
Även Gagnef och Köping placerar sig bra i rankingen med 48 respektive 42 procent jämställda inköp. I Gagnefs fall är det stora inköp från bygg- och anläggningssektorn som bidrar till den höga placeringen. I Köping är förhållandet det motsatta – här bidrar byggsektorn till att putta ner kommunen från en förstaplats.
I botten av rankingen är det tätt mellan kommunerna som gör 3–4 procent av sina inköp från jämställda bolag. Strax ovanför Karlskrona hamnar Askersund och Eda.
– Vår uppmaning till alla kommuner är att ställa tydliga krav på jämställdhet i sina upphandlingar. Särskilt viktigt är att ställa krav på företag i bygg- och anläggningsbranschen där inköpen är som störst. Kraven kan omfatta både företagets organisation och produkten de levererar, säger Beatrice Nordling, chefsekonom på Forum Jämställdhet.
Bäst och sämst i ligan
Fakta om rankingen
- År 2022 gjordes inköp av varor och tjänster för 1217 miljarder kronor i offentlig sektor. Detta motsvarar en femtedel av Sveriges ekonomi.
- Rankingen har har tittat på de 394 miljarder som köpts in av kommuner.
- Alla Sveriges 290 kommuner ingår i kartläggningen.
- Över 76 000 leverantörer* ingår i kartläggningen.
- 84 procent av pengarna gick till bolag med ojämställda styrelser.
- 96 procent av leverantörerna som upphandlas har ojämställda styrelser.
- 112 miljarder av kommunernas inköp görs från bolag utan en enda kvinna i styrelsen.
- Byggbranschen är största leverantören i kommunal upphandling med inköpsvärden på över 73 miljarder.
- Bara 2,6 % av de upphandlade byggföretagen har jämställda styrelser.
Nyckelord
Kontakter
Beatrice NordlingChefsekonom
Tel:073-032 60 37beatrice.nordling@sverigeskvinnoorganisationer.seFredrik TammVd PublicInsight
Tel:070-712 43 57fredrik.tamm@publicinsight.seDokument
Om oss
Forum Jämställdhet
Forum Jämställdhet är ett värderingsdrivet konsultbolag som ägs av kvinnorörelsens paraplyorganisation Sveriges Kvinnoorganisationer. Våra intäkter möjliggör det civila samhällets arbete för kvinnors rättigheter.
Vi är specialister inom jämställdhetsintegrering och jämställdhetsbudgetering och erbjuder rådgivning, analys och utbildningar till offentlig sektor och näringslivet. Forum Jämställdhet arrangerar årligen Sveriges största jämställdhetskonferens med samma namn.
Följ Sveriges Kvinnoorganisationer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer
Ny rapport: Sverige halkar efter i lagstiftning mot AI-porr20.11.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Svensk lagstiftning mot AI-porr halkar efter, visar en ny rapport från Sveriges Kvinnoorganisationer. Kartläggningen är en jämförelse mellan de nordiska ländernas lagar mot spridning av nätpornografi.
Ny rapport visar att lönerna kvinnodominerade yrken halkar efter allt mer15.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De som arbetar i kvinnodominerade yrken tjänar i genomsnitt 8 900 kronor mindre än de som arbetar i jämförbara yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning och gapet ökar, enligt en ny rapport från Lönelotsarna som lanseras på Equal Pay Day. Lärare, socialsekreterare och andra yrken som är viktiga för att förebygga gängkriminalitet halkar efter polisers löner.
Kvinnorörelsen kritiserar direktiven till nya bodelningsutredningen12.11.2024 13:04:15 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över bodelningsreglerna. Kvinnorörelsen som kräver att systemet ska reformeras i grunden är kritisk mot direktiven som bara är inriktade på små förändringar, vilket inte kommer skapa jämställda villkor och skydda kvinnor från ekonomiskt våld.
Susannah Sjöberg ny generalsekreterare28.10.2024 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Susannah Sjöberg som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Fram till nyligen var hon organisationens ordförande och kommer närmast från tjänsten som sakkunnig inom jämställdhet på Sveriges Kommuner och Regioner.
Clara Berglund lämnar efter tio år som generalsekreterare3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter tio år väljer Clara Berglund att lämna rollen som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Samtidigt slutar även organisationens operativa chef Malpuri Groth. Under deras ledarskap har kvinnorörelsens ställning och arbete för ett mer jämställt samhälle stärkts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum