Omställningsfonden

Antalet uppsägningar inom välfärden ökar

Dela

Under det första kvartalet 2023 blev 171 medarbetare inom välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Jämfört med motsvarande period förra året har antalet uppsagda ökat med 27 procent. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Det är oroväckande att antalet uppsägningar inom välfärden ökar efter flera år av minskningar. Varje uppsägning innebär en utmaning för den enskilda medarbetaren, därför är det viktigt att känna till att det finns hjälp att få med kompetensutveckling och karriärväxling, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

171 uppsagda medarbetare i välfärdssektorn på grund av arbetsbrist under årets första kvartal innebär en ökning med 27 procent i relation till samma period 2022. Samtidigt har antalet uppsägningar på grund av arbetsbrist totalt sett minskat sedan 2020. De yrkesgrupper med flest uppsagda medarbetare är barnskötare, ledningsarbete, administratörer, handläggare och personliga assistenter.

– Välfärden behöver all tillgänglig kompetens som finns och det är viktigt att det finns tillräckligt många kunniga medarbetare för att möta verksamheternas behov. För de medarbetare som har blivit uppsagda är det viktigt att de alltid får ett bra stöd för att komma vidare till nytt jobb, studier eller starta eget företag, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. De allra flesta, 87 procent, som lämnade Omställningsfonden under första kvartalet 2023 gick vidare till ny sysselsättning. 74 procent fick nytt jobb och 13 procent påbörjade längre studier.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Omställningsbarometern
Omställningsbarometern är en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden. Läs mer på: www.omstallningsfonden.se/om-oss/statistik/omstallningsbarometern

Bilagor:
-
 Fakta: Yrkesgrupper med flest antal uppsagda inom välfärden.
- Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden.
- Grafik: Utveckling av antal uppsagda inom välfärden.
- Fakta: Andel som fått hjälp till ny sysselsättning genom Omställningsfonden.

Fakta: Yrkesgrupper med flest antal uppsagda inom välfärden, Q1 2023:

Barnskötare

45

Ledningsarbete

22

Administratör

18

Handläggare

15

Personlig assistent

14

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden, Q1 2023:

Södermanland

39

Västra Götaland

19

Stockholms län

17

Skåne

17

Värmland

15

Grafik: Utveckling av antal uppsagda på grund av arbetsbrist inom välfärden:

null

Fakta: Andel som fått hjälp till ny sysselsättning genom Omställningsfonden:

De allra flesta, 87 procent, som lämnade Omställningsfonden under första kvartalet 2023 gick vidare till ny sysselsättning. 74 procent fick nytt jobb och 13 procent påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 10 månader.

Kontakter

Bilder

Om Omställningsfonden

Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.

Följ Omställningsfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden

17 välfärdsanställda kan utses till Årets karriärväxlare12.12.2024 06:02:00 CET | Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets karriärväxlare lyfter fram medarbetare inom välfärden som bytt karriär på ett oväntat eller modigt sätt. Syftet är att avdramatisera bilden av omställning och inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling, och i år har 17 personer från hela landet nominerats. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

19 satsningar i välfärden kan prisas för Årets kompetensutveckling12.12.2024 06:01:00 CET | Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets kompetensutveckling syftar till att inspirera välfärdens arbetsgivare till ett strategiskt och långsiktigt arbete med kompetensutveckling. I år har 19 satsningar och projekt som genomförts av kommuner, regioner eller kommunala företag nominerats till utmärkelsen. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye