Omställningsfonden

Halvering av antalet uppsagda inom välfärden under 2022

Dela

497 medarbetare inom välfärden blev uppsagda på grund av arbetsbrist under 2022. Det är den lägsta siffran på sex år och mer än en halvering jämfört med 2021. Flest uppsägningar har skett i storstadsregionerna och den yrkesgrupp som drabbats hårdast är lärare. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.

– Vi ser en tydligt nedåtgående trend för uppsägningarna inom välfärden, jämfört med 2021 har antalet halverats. Det är ett glädjebesked för välfärden och dess medarbetare. För att behålla den positiva utvecklingen och klara kompetensförsörjningen även i framtiden är det viktigt att välfärdssektorn fortsätter arbeta strategiskt med kompetenshöjande insatser, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Halvering av antalet uppsagda
Totalt 497 personer som arbetar i kommuner, regioner och kommunala välfärdsföretag blev uppsagda på grund av arbetsbrist under 2022. Det är den lägsta siffran på sex år och en minskning med 52 procent från 1 040 uppsagda under 2021. Flest uppsägningar skedde i storstadsregionerna Västra Götaland och Stockholm. De yrkesgrupper som hade flest uppsägningar förra året var lärare, fordonsförare och personliga assistenter.

– Att bli uppsagd är förstås en stor förändring och kan innebära en tuff omställning för den enskilde medarbetaren. Därför är det viktigt att känna till att det finns hjälp att få med kompetensutveckling och karriärväxling från Omställningsfonden, så att nödvändig förändring kan ses som en möjlighet och inte en svårighet, säger Eva Wikström.

750 miljoner till förebyggande åtgärder i välfärdssektorn
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. De allra flesta, 87 procent, som lämnade Omställningsfonden 2022 gick vidare till ny sysselsättning. 74% fick ett nytt jobb och 13% påbörjade längre studier. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var 9 månader. Omställningsfonden arbetar även förebyggande med kompetensutveckling. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Fakta: Län med flest antal uppsagda inom välfärden

Västra Götaland

110

Stockholms län

102

Skåne

51

Gävleborg

38

Södermanland

21


Fakta: Yrkesgrupper med flest antal uppsagda inom välfärden

Lärare

59

Fordonsförare

50

Personlig assistent

50

Handläggare

37

Ledningsarbete

28

Behandlingsassistent/Socialpedagog

27

Administratör

27

Elevassistent

20

Barnskötare

19

Kontakter

Bilder

Om Omställningsfonden

Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.

Följ Omställningsfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye