Fem nya kemikalier upp på EU:s lista över särskilt farliga ämnen
Ämnena som nu utsetts till särskilt farliga kan ge negativa effekter på utvecklingen av foster, vara bioackumulerande och svårnedbrytbara. De förekommer i bland annat bläck, toners, lim och rengöringsprodukter.
EU listar ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön på en lista som kallas Kandidatförteckningen.
När ett ämne tagits upp på listan ställer det omedelbara krav på företag som tillverkar, importerar eller säljer varor som innehåller ämnet. Konsumenter har till exempel rätt att på begäran få information om en vara innehåller ett sådant ämne, yrkesmässiga användare ska få informationen utan att be om det och företag som levererar varor till yrkesmässiga kunder måste anmäla varorna till en databas hos EU:s kemikaliemyndighet.
När ett ämne placeras på listan över särskilt farliga ämnen kan det i framtiden krävas tillstånd för att få använda ämnet och för att importera, sälja eller överlåta kemiska produkter med ämnet. Målet med att lista de särskilt farliga ämnena är att de ska fasas ut.
Den 23 januari uppdaterade EU:s kemikaliemyndighet Echa listan med dessa särskilt farliga ämnen:
2,4,6-Tri-tert-butylfenol, EG-nummer 211-989-5, CAS-nummer 732-26-3
Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är reproduktionstoxiskt, det vill säga det kan ge negativa effekter på utvecklingen av foster. Det är persistent (svårnedbrytbart) och bioackumulerande (anrikas i vävnad). Det förekommer bland annat i bränsleprodukter och andra kemiska produkter.
2-(2H-Bensotriazol-2-yl)-4-(1,1,3,3-tetrametylbutyl)fenol, EG-nummer 221-573-5, CAS-nummer 3147-75-9
Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är mycket persistent och mycket bioackumulerande. Det förekommer i bland annat lim, tätningsmedel och i tvätt- och rengöringsprodukter.
2-(Dimetylamino)-2-[(4-metylfenyl)metyl]-1-[4-(morfolin-4-yl)fenyl]butan-1-on, EG-nummer 438-340-0, CAS-nummer 119344-86-4
Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är reproduktionstoxiskt. Det förekommer bland annat i bläck, toners och beläggningsprodukter.
Bumetrizol, EG-nummer 223-445-4, CAS-nummer 3896-11-5
Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är mycket persistent och mycket bioackumulerande. Det förekommer bland annat i beläggningsprodukter, lim och tätningsmedel samt tvätt- och rengöringsprodukter.
Oligomeriserings- och alkyleringsreaktionsprodukter av 2-fenylpropen och fenol, listnummer 700-960-7
Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är mycket persistent och mycket bioackumulerande. Det förekommer bland annat i lim, tätningsmedel, beläggningsprodukter, fyllmedel, spackel, murbruk, modellera, bläck, toners och polymerer.
Läs mer
Kandidatförteckningen – EU:s lista över särskilt farliga ämnen
Kontakter
David IsakssonPressansvarigKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seOm oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Barnleksak får säljförbud4.11.2024 09:04:57 CET | Pressmeddelande
Leksaken Miniverse - Make it mini innehåller ämnen som kan innebära en risk för hälsan. Kemikalieinspektionen har därför beslutat att produkten måste sluta säljas och återkallas från butiker.
Miljöfarliga ämnen hittades i kosmetika1.11.2024 09:00:43 CET | Pressmeddelande
När Kemikalieinspektionen granskade kosmetika hittade man miljöfarliga ämnen i 26 procent av produkterna. 15 företag har åtalsanmälts.
Kemikalieinspektion stöttar Ukraina att bli EU-medlem30.9.2024 09:33:50 CEST | Pressmeddelande
För att Ukraina ska kunna bli medlem i EU behöver landets lagstiftning anpassas till unionens regelverk. Kemikalieinspektionen bidrar nu med stöd för att föra Ukrainas kemikalielagar närmare EU:s krav.
Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen20.9.2024 09:28:43 CEST | Pressmeddelande
I ett samarbete med Tullverket granskade Kemikalieinspektionen produkter som skulle importeras till Sverige. Tack vare kontrollerna stoppades elektronik, smycken och bekämpningsmedel med otillåtna kemikalier från att säljas och användas i Sverige.
Företag vill lära sig om att ersätta PFAS2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Företag från Sverige och övriga Norden samlas idag för en kunskapsdag om att ersätta PFAS. Konferensen ordnas på regeringens uppdrag av Kemikalieinspektionen och är den största på miljöområdet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum