Riksteatern

Jacob Ericksson spelar i ny psykologisk dramakomedi om maktspel av dramatikern Marius von Mayenburg

Dela

Ellen Babić är ett nytt intrikat psykologiskt spel om lärarinnan Astrid som lever med sin före detta elev Klara. Rektorn på skolan tar upp att det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes 16-åriga kvinnliga elever. På scen står Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist och Niki Gunke Stangertz. Av dramatikern och regissören Marius von Mayenburg Premiär 25 januari, Årsta i Stockholm.

Ellen Babić, Riksteatern 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist
Ellen Babić, Riksteatern 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson, Cecilia Lindqvist Foto: Patrick Miller

Lärarinnan Astrid lever med sin före detta elev Klara. Till kvällen har rektorn på skolan bjudit in sig själv för att prata om ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever, 16-åriga Ellen Babić. Rektorn säger att han vill skydda henne, men går han att lita på? Ett intrikat psykologiskt spel tar fart. Och nu börjar även Klara minnas detaljer från tiden som Astrids elev. 

– Jag har funderat på makt och maktmissbruk, både i ett professionellt sammanhang och i personliga relationer. Strax innan Ellen Babić hade jag skrivit Ex, en pjäs som skildrar en ex-flickvän som dyker upp i ett gift pars lägenhet och rör upp deras förhållande. För mig var Ellen Babić en fortsättning och utvidgning av detta ämne. En annan invasion äger rum, men den här gången ville jag att det skulle vara en thriller om hur makt används och missbrukas och om olika sorters bundenhet, säger Marius von Mayenburg.

Den tyske dramatikern har översatts till mer än 30 språk och är en favorit på Europas scener. Hösten 2021 var han aktuell i Sverige på Riksteatern med succén Ex. Nu är han tillbaka för att utmana publiken med den psykologiska dramakomedin Ellen Babić.

– Jag ville göra det så svårt som möjligt för oss som publik att avgöra vem vi identifierar oss med och vem vi anser vara skyldig. Vi reagerar ofta stereotypt på vissa karaktärskonstellationer och associerar dem med vissa idéer om maktfördelning. Vad händer när frontlinjerna i en konflikt inte löper parallellt med våra förutfattade meningar? Jag har alltid gillat teater bäst när vi efter en föreställning är lite mindre säkra på vilka vi är, säger Marius von Mayenburg.

Premiär den 25 januari i Årsta, Stockholm, med riksteaterturné under våren 2024. 

Medverkande
Jacob Ericksson  
Niki Gunke Stangertz  
Cecilia Lindqvist 

Konstnärligt team
Manus och regi: Marius von Mayenburg  
Översättning: Magnus Lindman  
Scenografi och kostym: Moa Möller  
Ljusdesign: Maria Ros  
Kompositör: Hans Appelqvist  
Maskdesign: Anna Olofson  
Dramaturg: Jani Lohikari  
Regiassistent: Karin Isaksson  
Sufflör: Maryam Bravo  
Förlag: Colombine teaterförlag  

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye