Statens Institutionsstyrelse

Svar till IVO: ”Läget är stabilt efter åtgärder på Tysslinge”

Dela

SiS har vidtagit åtgärder för var och en av de brister som IVO har påtalat för ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje. Säkerheten har höjts avsevärt, och läget är stabilt. Det framgår i SiS svar på IVO:s föreläggande som nu har lämnats in.

Byggnad med fönster, inbyggd sprialtrappa och del av stängsel och taggtråd som inhägnar området.
Säkerheten har höjts på Tysslinge ungdomshem Statens institutionsstyrelse

– Situationen på Tysslinge är idag en helt annan än i höstas när IVO var på inspektion. Åtgärderna har haft stor effekt de senaste månaderna, säger Mikael Skaldeman, institutionschef på Tysslinge.

Antalet platser på Tysslinge har minskat från 33 till 24, vilket innebär att färre ungdomar är placerade per avdelning. Det i sig ger en ökad bemanning med 25 procent sedan oktober i fjol. Platsreduceringen är också den enskilt viktigaste åtgärden som har skapat stabilitet efter sommarens incidenter med hot och våld.

Fler personal per ungdom gör också att det blir lättare att differentiera ungdomarna, det vill säga placera dem utifrån kända risker som till exempel gängtillhörighet, samt att anpassa ungdom och grupp utifrån behov av vård, trygghet och säkerhet.

Satsningar på nya säkerhetsinstallationer, med bland annat gallergrindar, kortläsare och concertinatråd kring området, kompletterar redan planerade åtgärder med central övervakning, fjärrstyrda dörrar och slussar mellan avdelningarna. Det har bidragit till stabiliteten på Tysslinge. Även nya lokaler har högre säkerhet, som till exempel avdelningen för inskrivning, sjukvård eller besök.

I takt med ökat våld på flera ungdomshem har det blivit tydligt att säkerhetsnivån behöver höjas för hela SiS. Den snabba ökningen av brottsdömda unga påverkar SiS verksamhet kraftigt. För ett år sedan var antalet ungdomar som avtjänar sluten ungdomsvård femtiotre. Idag är de över hundra.

– Majoriteten av de ungdomar som är på Tysslinge har gängkriminella kopplingar. Samhällsutvecklingen med våld och kriminalitet i yngre åldrar avspeglas hos de ungdomar som kommer till oss, säger Mikael Skaldeman.

I juli månad beräknas nybyggda platser för vård i enskildhet (VIE) att stå klara. Platserna gör att man kan separera ungdomarna från varandra vid behov. 

Angående IVO:s kritik mot att ungdomen låses in eller isoleras på sitt boenderum, säger Mikael Skaldeman:

– I och med platsreduktionen har vi nu utrymmen som ger oss möjlighet att skapa mindre sektioner av ungdomar, och vid behov vårda dem i enskildhet. På så sätt kan vi jobba proaktivt och förebygga incidenter. Isolering är inte en metod vi använder.

Personalens kompetensutveckling i att bemöta ungdomarna är ytterligare en viktig åtgärd. Förutom konflikthantering utbildas personalen i otillåten påverkan och otillbörliga relationer. Tillsammans med färre platser och tätare bemanning bidrar det till att personalen blir tryggare in sin roll.

– Medarbetarna behöver tid för att arbeta relationsskapande med varje ungdom. Då kan de lättare upptäcka risker för konflikter som ofta leder till våld mellan ungdomarna och även mot personalen. Det är ett pågående lärande som ska bidra både till säkerheten och kvaliteten på vården, säger Mikael Skaldeman.

SiS yttrande med mera

SiS yttrande i ärende 3.7.1-45526_2023_Tysslinge_IVO

Bilaga 1 handlingsplan Tysslinge 45526_2023

IVO:s föreläggande 20231211 - Tysslinge

Läs mer om ungdomsvården på SiS

Ungdomsvård - LVU

Sluten ungdomsvård - LSU

Förändrad lagstiftning under 2024

SiS inväntar en förändrad lagstiftning för att få bättre förutsättningar att bedriva en trygg och säker ungdomsvård. Ändringar i lagen som ger möjligheten att låsa boenderummen nattetid, vilket skulle förbättra ordningen och säkerheten. För närvarande har SIS stärkt bemanningen nattetid.

En utredning har lämnat förslag till regeringen om utökade befogenheter på särskilda ungdomshem.

Läs mer på regeringens hemsida:

Utökade befogenheter på särskilda ungdomshem och LVM-hem (Regeringens webbplats)

IVO:s föreläggande (kort sammanfattning)

  1. Det saknas tillräcklig bemanning för att ge de barn och unga som vistas på Tysslinge en trygg och säker vård.
  2. Ungdomarna utsätter varandra och personalen för handlingar som kan utgöra misshandel och våld.
  3. Lokalerna är inte anpassade för verksamheten eftersom det saknas tillräckligt med rum för vård i enskildhet, VIE.
  4. Ungdomarna låses in i sina boenderum, och lämnas i vissa situationer ensamma på avdelningen.

Bakgrund till IVO:s föreläggande

  • 12 oktober 2023: IVO var på inspektion på Tysslinge. Bakgrunden till IVO:s inspektion var att de fick kännedom om allvarliga uppgifter om förhållandena vid ungdomshemmet. IVO har pratat med medarbetare, ungdomar, IC och BIC. Efter inspektionen begärde IVO yttrande och handlingsplan, vilket SiS inkom med.
  • 11 december 2023: IVO anser att SiS inte vidtagit tillräckliga åtgärder och beslutade att förelägga SiS att säkerställa att vården som bedrivs på SiS ungdomshem Tysslinge är av god kvalitet.
  • 16 januari 2024: SiS ska ha vidtagit åtgärder.
  • 23 januari 2024: SiS ska inkomma med en redovisning av dessa åtgärder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Byggnad med fönster, inbyggd sprialtrappa och del av stängsel och taggtråd som inhägnar området.
Säkerheten har höjts på Tysslinge ungdomshem
Ladda ned bild
Stängsel med concertina-tråd (rakbladstråd)
Tysslinge ungdomshem
Ladda ned bild

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye