Riksteatern i unikt samarbete. Sökes: nya och banbrytande pjäser för barn och unga
Riksteatern startar ett samarbete med Centrum för barnkulturforskning (CBK) vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet. För första gången någonsin utlyses ett nytt, unikt dramatikerresidens där Riksteatern söker pjäser för den yngre publiken. Residenset går att söka från och med den 31 januari.
Målet med dramatikerresidenset, som äger rum hösten 2024, är att utveckla nya former av dramatik och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och CBK tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för barn och unga.
–Riksteatern brinner för att utveckla nyskriven dramatik för den unga publiken. Att gå hand i hand med Centrum för barnkulturforskning och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens rika forskningsmiljö ger stora möjligheter till fördjupning för dramatikern. Det handlar om att ge det dramatiska skrivandet nya, oväntade resurser men också kritiska perspektiv, för att i slutändan kunna bryta ny mark och ge vår unga publik det allra bästa, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
–Centrum för barnkulturforskning ger landets enda renodlade utbildning inom ämnet barnkultur och har en viktig roll i att skapa samlingspunkter mellan barnkulturforskare och barnkulturutövare. Ett scenkonstresidens ser vi som ytterligare en länk i att stärka och fördjupa kunskapsutvecklingen i mötet forskning och praktik, säger Margareta Aspán, föreståndare för CBK.
Dramatikerresidenset innebär att dramatikern får en kontorsplats vid CBK, konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern. Residenset går att söka från och med 31 januari. Ansökan ska vara inne senast 31 mars.
Centrum för barnkulturforskning är en centrumbildning placerad vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet (SU), och arbetar för kunskapsutveckling inom barnkulturområdet genom utbildning, forskning och samverkan.
Riksteatern Barn & Unga är en verksamhet hos Riksteatern, Sveriges största producerande turnéteater, och har sedan 1966 turnerat scenkonst för barn och unga framför allt till skolor. Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Varje år turnerar Riksteatern Barn & Unga landet runt med 4-5 egenproducerade teaterproduktioner.
Nyckelord
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seOm oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum