Linköping är Sveriges mest jämställda idrottskommun
Jämställdhet har en central plats i Linköping kommuns idrottspolitiska program. Så skriver affärstidningen Sport och Affärer i sin motivering till varför Linköping återigen har blivit utsedd till Sveriges främsta jämställdhetskommun.
Affärstidningen Sport och Affärer har för andra gången i rad utsett Linköpings kommun till Sveriges mest jämställda idrottskommun genom sin utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.
– Vi har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt. Jämställdhetsfrågorna stannar inte vid olika projekt utan tas med i kommunens struktur, stödsystem och kultur. Utmärkelsen ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kommunens idrottspolitiska program, Aktiv hela livet, har bidragit till många förändringar. Till exempel nya bidragsformer för att utveckla tjejidrott och strategier för att skapa jämställd användning av träningsanläggningarna och spontana idrottsytor.
– Vi har arbetat hårt för att erbjuda lika möjligheter för alla. Det här är ett bevis på att vårt arbete börjar ge resultat, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun som tog emot priset den 24 januari på Gyldene Freden i Stockholm.
Kontakter
Andreas Hagströmidrottsutvecklingschef
Tel:013-207460andreas.hagstrom@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping i topp när det gäller service till näringslivet25.4.2025 09:05:08 CEST | Pressmeddelande
Sveriges kommuner och regioner (SKR) presenterade i onsdags nya siffror för näringslivets upplevelse av myndighetsutövningen i landets kommuner. Linköping ökar tio placeringar bland samtliga kommuner och hamnar på andra plats bland rikets tio största kommuner. Extra glädjande att Linköping därtill prisas för högst betyg inom Serveringstillstånd.
Stor ökning av feriearbeten till gymnasieelever sommaren 202524.4.2025 13:17:55 CEST | Pressmeddelande
Till sommaren 2025 kommer totalt 871 gymnasieelever att matchas mot ett feriearbete, vilket är en rejäl ökning i både antal och andel.
Nya metod hjälper bidragstagare att komma närmare egen försörjning23.4.2025 15:23:05 CEST | Pressmeddelande
Kompetenskedjan är en ny metod som ska stärka kompetensförsörjningen i Linköpings kommun, samtidigt som individer som uppbär försörjningsstöd får möjlighet att kombinera arbetsträning med språkstudier - där målet är att nå en anställning inom äldreomsorgen. En uppskattad metod som har fått goda resultat.
Pressinbjudan: Ny metod hjälper bidragsberoende till egen försörjning22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Välkommen till en pressträff där Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden, och Jonatan Hermansson (S), ordförande för vård- och äldreomsorgsnämnden, berättar om kommunens nya metod som hjälper bidragsberoende att komma närmare egen försörjning. Samtidigt stärks framtidens bemanningsbehov inom äldreomsorgen.
Kommunen satsar på bättre stöd för barn och unga med funktionsnedsättning16.4.2025 10:21:30 CEST | Pressmeddelande
Linköpings kommun utvecklar fritids- och korttidsverksamheterna för barn och unga med funktionsnedsättning. Genom att skilja på de två verksamheterna – som idag drivs ihop i samma lokaler – skapas mer flexibla lösningar och högre kvalitet. Målet är ett mer tillgängligt, samordnat och behovsanpassat stöd, där alla barn får insatser av likvärdig kvalitet utifrån samma riktlinjer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum