Linköping är Sveriges mest jämställda idrottskommun
Jämställdhet har en central plats i Linköping kommuns idrottspolitiska program. Så skriver affärstidningen Sport och Affärer i sin motivering till varför Linköping återigen har blivit utsedd till Sveriges främsta jämställdhetskommun.
Affärstidningen Sport och Affärer har för andra gången i rad utsett Linköpings kommun till Sveriges mest jämställda idrottskommun genom sin utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.
– Vi har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt. Jämställdhetsfrågorna stannar inte vid olika projekt utan tas med i kommunens struktur, stödsystem och kultur. Utmärkelsen ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kommunens idrottspolitiska program, Aktiv hela livet, har bidragit till många förändringar. Till exempel nya bidragsformer för att utveckla tjejidrott och strategier för att skapa jämställd användning av träningsanläggningarna och spontana idrottsytor.
– Vi har arbetat hårt för att erbjuda lika möjligheter för alla. Det här är ett bevis på att vårt arbete börjar ge resultat, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun som tog emot priset den 24 januari på Gyldene Freden i Stockholm.
Kontakter
Andreas Hagströmidrottsutvecklingschef
Tel:013-207460andreas.hagstrom@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Nu får alla ukrainska flyktingar möjlighet att läsa på komvux19.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2022 har endast ukrainska flyktingar som uppfyller kraven för att bli folkbokförda i Sverige rätt att läsa på Kommunal vuxenutbildning (Komvux). Efter beslut i arbetsmarknadsnämnden utökas nu denna rättighet genom att möjligheten att studera på komvux, och inte minst ta del av yrkesutbildningar, omfattar alla ukrainska flyktingar i Linköpings kommun.
Insatser för att förhindra långvarigt utanförskap bland ungdomar12.12.2024 10:11:01 CET | Pressmeddelande
Ungdomar som inte har slutfört gymnasiet eller inte har påbörjat studier efter grundskolan riskerar att hamna i långvarigt utanförskap. För att motverka detta har bildningsnämnden idag beslutat att förstärka stödet till dessa ungdomar genom fler individanpassade insatser, starkare samverkan med andra aktörer och förbättrad uppföljning av insatsernas effektivitet.
Nu går startskottet för det framtida Tinnerbäcksbadet11.12.2024 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det fastslaget hur Tinnis ska utformas. Området kommer att få en ny badsjö, grönytor, bassänger och vattenattraktioner. Redan i sommar kommer nya permanenta delar att vara på plats.
Pressinbjudan: Startskott för det framtida Tinnisområdet10.12.2024 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Linköpings kommun kommer att förnya utomhusbadet Tinnerbäcksbadet så att det om några år åter ska bli en av stadens mest populära mötesplatser med bad och rekreationsmiljöer. Redan sommaren 2025 kommer vissa permanenta delar att stå klara.
Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum