Almega

Ny rapport: 19 000 nya jobb i Västsverige med sänkt arbetsgivaravgift

Dela

Arbetslösheten i Västsverige är oroväckande hög, enligt SCB var den nästan åtta procent under det fjärde kvartalet i fjol. En ny rapport från Almega visar att sänkta arbetsgivavgifter skulle vara en positiv injektion för arbetsmarknaden i Västsverige.

Patrick Joyce, chefsekonom Almega. Kata Gabor.

Den västsvenska ekonomin går mot kärvare tider och arbetsmarknaden att tappar fart. Antalet varsel om uppsägningar är nästan tre gånger fler än för ett år sedan, runt 83 000 människor är arbetslösa och under 2024 befaras ytterligare 10 000 jobb att försvinna.

– Om man sänker arbetsgivaravgiften med tre procentenheter för alla företag och anställda skulle det skapa 19 000 nya jobb i Västsverige, varav 5 300 bara i Göteborg. Det är ett bra sätt att hindra arbetslösheten från att öka, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Speciellt gynnsam är sänkningen av arbetsgivaravgifter bland de yrken som oftast benämns som ingångsjobb. Mer än hälften av de nya jobben – omkring 11 000 – kräver i princip bara gymnasieutbildning. Det handlar om jobb inom exempelvis service, omsorg, vård, försäljning, byggverksamhet, tillverkning, administration och kundtjänst.

– Genom att sänka arbetsgivaravgiften skapas många nya jobb för personer med kort utbildning och bristande arbetslivserfarenhet, som är en särskilt utsatt grupp vid lågkonjunktur. Dessutom skulle vården få en välkommen förstärkning, säger Patrick Joyce.

Almega har även undersökt den ekonomiska konsekvensen av sänkta arbetsgivaravgifter för kommuner och de två regionerna i Västsverige.

– Resultaten är tydliga. Sänkta arbetsgivaravgifter skulle öka skatteintäkterna med 2,7 miljarder kronor om året tack vare nya jobbtillfällen. Därutöver skulle kommunerna och de två västsvenska regionerna spara ytterligare 2,9 miljarder kronor i minskade personalkostnader. Det skulle generera ett välbehövt tillskott till det offentliga, säger Patrick Joyce.

Den vanligaste invändningen mot sänkta arbetsgivaravgifter är att det är ett dyrt sätt att skapa nya jobb. Denna typ av argument har dock slagits hål på av senare forskning.

– Det har visat sig att tidigare sänkningar skapar betydligt fler jobb som man tidigare trott. Mer än hälften av skattebortfallet kommer tillbaka den vägen, säger Patrick Joyce,

Läs rapporten 19 000 nya jobb i Västsverige med sänkt arbetsgivaravgiftalmega.se.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye