Historisk satsning för att hitta områden för mineralutvinning
Stora satsningar görs kommande år för att öka kartläggningen av potentiella fyndigheter av metaller och mineral i Sverige. Sveriges geologiska undersökning (SGU) ska lägga 45 miljoner kronor årligen på att ta fram underlag som ska främja gruvetableringar.

Tillgången till kritiska och strategiska råvaror är avgörande för energiomställningen och för samhällets beredskap. Metaller och mineral behövs i exempelvis elfordon och solpaneler, inom försvarsindustrin och sjukvården. För att möta de framtida behoven vill regeringen att SGU kraftigt ökar kartläggningen av malmpotentiella områden i Sverige, genom ett särskilt kartläggningsuppdrag.
– Jag är glad att regeringen nu ger oss ökade resurser för att förstärka vårt kartläggningsarbete, det är något som vi efterfrågat. Uppdraget går hand i hand med den nya EU-förordningen Critical Raw Materials Act och är SGU:s bidrag i värdekedjan för att säkra tillgången till kritiska och strategiska råvaror och därmed öka beredskapen i vårt samhälle, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
SGU:s förvaltningsanslag har år 2024 utökats permanent. Av detta ska 45 miljoner årligen, under de kommande tre åren, läggas på uppdraget att identifiera malmpotentiella områden. Pengarna är bland annat tänkta att användas till att utveckla teknik för systematisk kartläggning och utökad areell kartläggning.
Regeringen vill även att SGU inventerar gamla gruvhål där koncession – alltså rätt att utvinna fyndigheten – inte längre gäller.
– Det här är information som är viktig för att vi ska kunna hitta nya fyndigheter. Det är också så att gamla gruvhål kan utgöra en fara för allmänheten, säger Kaj Lax, chef för avdelningen Mineralresurser vid SGU.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seFölj Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Riksintresse för olivin detaljavgränsas1.4.2025 10:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.
SGU välkomnar svenska strategiska projekt på mineralområdet25.3.2025 15:24:00 CET | Pressmeddelande
I dag, den 25 mars, har EU-kommissionen tillkännagivit vilka de utser som strategiska projekt inom förordningen om kritiska råmaterial. Bland de utvalda projekten finns fem svenska projekt som syftar till att öka Sveriges försörjningstrygghet och skapa stabila värdekedjor för kritiska metaller och mineral. Sveriges geologiska undersökning (SGU) välkomnar beslutet.
Historiskt gruvområde blir riksintresse25.3.2025 10:02:47 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut fyndigheterna i området vid Stollbergsfältet nordost om Ludvika i Dalarna som ett riksintresse. Det är framför allt bly, zink och silver som utgör metallerna i fyndigheterna, där även guld, koppar, mangan och järn förekommer.
SGU vill att uranförbudet upphävs18.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Ny generaldirektör på plats: ”Spännande och viktigt uppdrag”3.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu tillträder Anette Madsen tjänsten som ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning (SGU). Som statsvetare, med en examen i offentlig rätt, och med en gedigen erfarenhet inom staten hälsas hon varmt välkommen av myndighetens ledningsgrupp och medarbetare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum