Historisk satsning för att hitta områden för mineralutvinning
Stora satsningar görs kommande år för att öka kartläggningen av potentiella fyndigheter av metaller och mineral i Sverige. Sveriges geologiska undersökning (SGU) ska lägga 45 miljoner kronor årligen på att ta fram underlag som ska främja gruvetableringar.
Tillgången till kritiska och strategiska råvaror är avgörande för energiomställningen och för samhällets beredskap. Metaller och mineral behövs i exempelvis elfordon och solpaneler, inom försvarsindustrin och sjukvården. För att möta de framtida behoven vill regeringen att SGU kraftigt ökar kartläggningen av malmpotentiella områden i Sverige, genom ett särskilt kartläggningsuppdrag.
– Jag är glad att regeringen nu ger oss ökade resurser för att förstärka vårt kartläggningsarbete, det är något som vi efterfrågat. Uppdraget går hand i hand med den nya EU-förordningen Critical Raw Materials Act och är SGU:s bidrag i värdekedjan för att säkra tillgången till kritiska och strategiska råvaror och därmed öka beredskapen i vårt samhälle, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
SGU:s förvaltningsanslag har år 2024 utökats permanent. Av detta ska 45 miljoner årligen, under de kommande tre åren, läggas på uppdraget att identifiera malmpotentiella områden. Pengarna är bland annat tänkta att användas till att utveckla teknik för systematisk kartläggning och utökad areell kartläggning.
Regeringen vill även att SGU inventerar gamla gruvhål där koncession – alltså rätt att utvinna fyndigheten – inte längre gäller.
– Det här är information som är viktig för att vi ska kunna hitta nya fyndigheter. Det är också så att gamla gruvhål kan utgöra en fara för allmänheten, säger Kaj Lax, chef för avdelningen Mineralresurser vid SGU.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seFölj Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
Riksintresse för kalk i Slite utökas4.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.
SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring29.8.2024 08:30:16 CEST | Pressmeddelande
Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.
Nu startar Mineraljakten – är du redo?27.6.2024 14:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sök, finn, skicka in, vinn! I dag, den 27 juni, lanserar Sveriges geologiska undersökning (SGU) den folkliga och populära tävlingen Mineraljakten i ny tappning. Ta chansen att vara med i ett kunskapshöjande och spännande äventyr där du har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt tävla om 150 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum