Så blir skogsarbetet säkrare
Det kan vara farligt att jobba i skogen om man inte har koll på riskerna. Nu kommer webbutbildningen Säkert skogsarbete i ny version. Den ger ökad kunskap om vilka risker som finns och hur man kan jobba för att undvika dem

Skogsarbetet är ofta fritt och rörligt, och att få vistas ute i naturen om dagarna om dagarna upplevs av många som positivt. Men arbetet kan också innehålla flera risker, till exempel fallrisker, skadad skog, djur, trasig utrustning, ensamarbete, vibrationer och stillasittande i skogsmaskiner.
Den kostnadsfria utbildningen Säkert skogsarbete ska ge chefer, skyddsombud och medarbetare kunskaper om hur man skapar en säker och trivsam arbetsmiljö.
Utbildningen har funnits ett par år, och nu kommer en ny, uppdaterad version. Den finns på webben och tar en dryg timme att genomföra.
— Jag tycker att utbildningen är heltäckande. Den nya versionen är ännu bredare men samtidigt branschspecifik. Eftersom den är digital når vi fler företag i branschen än vad vi skulle gjort annars, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert Gröna arbetsgivare.
Utbildningen tar upp hur man ska få koll på riskerna, hur man jobbar säkert och systematiskt tillsammans och hur man skapar en bra säkerhetskultur på arbetsplatsen. De första sex kapitlen är avsedda för alla medarbetare och det sjunde för chefer och skyddsombud. Ett avslutande kunskapstest visar att deltagarna tagit till sig kunskaperna.
— Tillsammans med de checklistor och den bilderbok vi tagit fram tidigare, ger webbutbildningen väldigt bra förutsättningar för företagen att jobba effektivt med sin arbetsmiljö, säger Lisa Rönnbäck, projektledare Prevent.
Inom skogsbruket har det blivit allt vanligare med både arbetsledare och medarbetare från andra länder. Den nya versionen av Säkert skogsarbete finns även på engelska, polska och rumänska. Något som både arbetsgivare och fackförbund efterfrågat.
— Jag använder ofta bilderboken vi tagit fram när jag är ute och träffar utländska skogsarbetare. Webbutbildningen på flera språk är därför ett välbehövligt tillskott, säger det regionala skyddsombudet Lars-Olov Eriksson, som är GS-fackets representant i projektet.
Fakta Säkert skogsarbete
- Kostnadsfri webbutbildning
- Har funnits sedan 2015
- Fungerar på dator, padda eller mobil
- Tar 60—70 minuter att genomföra
- Finns på svenska, engelska, polska, rumänska
- Har tagits fram av Gröna arbetsgivare, GS-facket och Prevent
Kontakter
Lisa Rönnbäck, projektledare Prevent, 070-091 52 59, lisa.ronnback@prevent.se
Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert Gröna arbetsgivare, 070-682 72 29, camilla.backlund@grona.org
Lars-Olov Eriksson, regionalt skyddsombud, GS Avdelning 5 Södra Svealand, 070-542 56 28, lars-olov.eriksson@gsfacket.se
Länkar
Om oss
Alla vinner på en bättre arbetsmiljö. Prevent förmedlar kunskap om hur man genom ett hälsofrämjande arbetsmiljöarbete kan skapa framgångsrika företag där alla är säkra och mår bra. Vi är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Besök www.prevent.se - kunskaper för en bättre arbetsdag!
Följ Prevent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Prevent
Säkrare montering av solceller25.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Jobba säkert med solceller är ett nytt och kostnadsfritt material från Prevent för att förbättra arbetsmiljön för alla som arbetar med montering av solceller.
Hylla dem som gör att du trivs på jobbet!11.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Har du en chef eller ett skyddsombud som gör skillnad på jobbet? Någon som inkluderar alla, förebygger olyckor eller skapar en trivsam och säker arbetsmiljö? Nominera dem till Arbetsmiljöstipendiet 2025!
Ny webbutbildning hjälper vägarbetare hantera hot och våld23.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Vägarbetare kan ibland hamna i hotfulla och även våldsamma situationer i möten med trafikanter. Hur kan sådana situationer bäst förebyggas och hanteras? Trygg väg, en ny kostnadsfri webbutbildning från Prevent, ger praktiska verktyg för att hantera de situationer som kan uppstå.
Populära checklistor för arbetsmiljön har blivit ännu bättre16.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Skyddsronden blir bättre om man tar med sig en checklista. Då är man säker på att alla viktiga områden i arbetsmiljön kommer med, både när det gäller säkerhet och trivsel. Nu finns nya funktioner i checklistorna, vilket förenklar arbetsmiljöarbetet.
Lyhört arbetsmiljöarbete hos årets stipendiater17.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöstipendiet går i år till Ingela Johansson, huvudskyddsombud på Vedum Kök och Bad i Vedum och Malin Hedberg, arbetsmiljökoordinator på Guldfågeln i Mörbylånga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum