Bra att tänka på vid sommarjobb
Snart är det dags för många ungdomar att ge sig ut att sommarjobba. För att sommarjobbet ska bli både en bra och säker erfarenhet finns det sådant som är viktigt att tänka på. Här ger Ann Appelberg och Johan Mellnäs på arbetsmiljöorganisationen Prevent sina bästa råd till unga anställda och till arbetsgivare.

Även på sommarjobb finns det risker. Varje år under sommarmånaderna anmäls nästan 1 500 arbetsolyckor som leder till sjukskrivning bland unga, enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket. De vanligaste orsakerna till olyckorna är förlorad kontroll över transportmedel som truckar, tunga lyft som ger belastningsskador och olyckor med verktyg som vassa knivar. Branscher där olyckor är vanligast är handel, hotell och restaurang, tillverkning, lager, fastighetsservice samt vård och omsorg, det vill säga där många sommarjobbare finns.
Det är under den första tiden på det nya jobbet som skador sker. En bra introduktion är avgörande för att sommarjobbaren ska kunna göra sitt jobb på ett säkert sätt.
– Introduktionen är väldigt viktig. Att du förstår arbetsuppgifterna, vilka risker som finns och vilka hjälpmedel och skyddsutrustning man ska använda. För många är sommarjobbet första kontakten med arbetslivet, och det vill man ju att det ska vara något positivt, säger Ann Appelberg.
Det finns speciella regler för minderåriga i arbetslivet när det gäller både arbetstider och arbetsuppgifter. Den som är under 18 år ska också ha en handledare som hela tiden finns till hands för frågor och som stöd. Det ska vara både trivsamt och säkert på jobbet, och ingen ska behöva utsättas för risker eller drabbas av till exempel belastningsskador.
– Även om man bara jobbar ett par veckor under sommaren ska man inte slarva med ergonomin. De som är under 18 år får inte lyfta för tungt. Det är viktigt att använda de hjälpmedel som finns och att ta pauser, inte minst när arbetet är fysiskt krävande, och variera arbetet så mycket det går. Då minskar man risken för skador, säger Ann Appelberg.
Om den som sommarjobbar råkar ut för något på jobbet, som att få ont i kroppen, bli utsatt för en hotfull situation eller vara med om en olycka, är det viktigt att prata med närmaste chef.
– Det är alltid arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och som ska sätta in åtgärder för att göra den säker. De anställda ska hjälpa till genom att följa bestämmelser och berätta för chefen om han eller hon upptäcker någon risk, säger Johan Mellnäs.
Tips till dig som ska sommarjobba
Se alltid till att du har fått instruktioner och förstått dem innan du gör en ny arbetsuppgift.
Om du känner dig osäker, be om mer information. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Om du tycker du får för mycket information för fort, be din handledare att repetera.
Använd alltid de skyddsanordningar och den personliga skyddsutrustning som krävs.
Se till att du vet vad du ska göra i nöd- och krissituationer.
Rapportera tillbud (nästan-olyckor) och olyckor till din närmaste chef eller handledare.
Tips till dig som tar emot sommarjobbare
Vilka regler som gäller minderåriga i arbetslivet hittar du hos Arbetsmiljöverket i föreskrifterna Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3).
Gör en riskbedömning av jobbet med särskild hänsyn tagen till den som är under 18 år.
Utse alltid en handledare till unga under 18 år.
Se till att få sommarjobbaren att känna sig välkommen i gänget till exempel genom att uppmuntra till fikapaus med de andra.
Här hittar du mer information och användbara länkar: prevent.se/sommarjobb
Kontakter
Ann Appelberg, projektledare, 073 688 54 59, ann.appelberg@prevent.se
Johan Mellnäs, projektledare, 070 523 00 33, johan.mellnas@prevent.se
Om oss
Alla vinner på en bättre arbetsmiljö. Prevent förmedlar kunskap om hur man genom ett hälsofrämjande arbetsmiljöarbete kan skapa framgångsrika företag där alla är säkra och mår bra. Vi är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Besök www.prevent.se - kunskaper för en bättre arbetsdag!
Följ Prevent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Prevent
Säkrare montering av solceller25.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Jobba säkert med solceller är ett nytt och kostnadsfritt material från Prevent för att förbättra arbetsmiljön för alla som arbetar med montering av solceller.
Hylla dem som gör att du trivs på jobbet!11.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Har du en chef eller ett skyddsombud som gör skillnad på jobbet? Någon som inkluderar alla, förebygger olyckor eller skapar en trivsam och säker arbetsmiljö? Nominera dem till Arbetsmiljöstipendiet 2025!
Ny webbutbildning hjälper vägarbetare hantera hot och våld23.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Vägarbetare kan ibland hamna i hotfulla och även våldsamma situationer i möten med trafikanter. Hur kan sådana situationer bäst förebyggas och hanteras? Trygg väg, en ny kostnadsfri webbutbildning från Prevent, ger praktiska verktyg för att hantera de situationer som kan uppstå.
Populära checklistor för arbetsmiljön har blivit ännu bättre16.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Skyddsronden blir bättre om man tar med sig en checklista. Då är man säker på att alla viktiga områden i arbetsmiljön kommer med, både när det gäller säkerhet och trivsel. Nu finns nya funktioner i checklistorna, vilket förenklar arbetsmiljöarbetet.
Lyhört arbetsmiljöarbete hos årets stipendiater17.10.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöstipendiet går i år till Ingela Johansson, huvudskyddsombud på Vedum Kök och Bad i Vedum och Malin Hedberg, arbetsmiljökoordinator på Guldfågeln i Mörbylånga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum