Nya referensvärden för beräknad kondition
Baserat på konditionstest från över 350 000 män och kvinnor har nu uppdaterade referensvärden för kondition presenterats via två vanligt använda icke-maximala konditionstester på cykel – Åstrandtestet respektive Ekblom Bak-testet.

– Dessa referensvärden är baserade på världens mest omfattande referenspopulation. De kan användas i olika sammanhang där man vill kunna jämföra konditionsnivån med män och kvinnor i samma åldersspann, säger Elin Ekblom Bak, studiens sisteförfattare och forskare vid GIH.
Studien är baserad på 263 374 konditionstest som utfört Åstrandtestet, och 95 043 konditionstest som utfört Ekblom-Bak testet. Testerna har genomförts i den arbetsföra befolkningen mellan 2010 och 2020, och inkluderar både män och kvinnor i åldrarna 20–69. Konditionstester är genomförda av företagshälsor runt om i Sverige, och har sammanställts i en central databas av HPI, Health Profile Institute.
Åstrandtestet och Ekblom-Bak testet är två icke-maximala konditionstest som vanligen används inom företagshälsovård, undervisning på högskola/universitet och olika forskningsstudier. Men trots att testen liknar varandra, till exempel att de utförs på en stationär cykel och inte är mer än ”något ansträngande” för den som utför testet, så skiljer de sig åt på många andra punkter, och därför behövs testspecifika referensvärden.
– Dessa tester mäter inte direkt kondition, utan beräknar den utifrån olika testvärden. Därför finns det alltid en risk att det skiljer sig något mellan vad testet beräknar för kondition och vad den riktiga konditionen egentligen är. Denna felmarginal skiljer mellan olika icke-maximala test, och därför är det viktigt att vi tar fram referensvärden för varje specifikt test, säger Daniel Väisänen, studiens försteförfattare.
Att kunna använda en så här stor population av konditionstest ökar tillförlitligheten i referensvärdena.
– Det finns ett behov och intresse av att i olika sammanhang kunna jämföra en persons kondition med vad andra av samma kön och ålder har för kondition. Det gäller inte minst i arbetslivet där kondition är en viktig del i arbetsförmågan för de med fysiskt krävande arbeten, säger Peter Wallin, vd på HPI.
Studien är en del av arbetet inom HPI-gruppen på GIH.
Läs artikeln på European Journal of Applied Physiology.
Läs artikeln på GIH:s publiceringsdatabas DiVA.
För mer information kontakta:
Elin Ekblom Bak, docent, GIH, e-post: eline@gih.se, tel: 070-789 59 17
Daniel Väisänen, PhD, GIH, e-post: daniel.vaisanen@gih.se, tel: 08- 120 53 750
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder

Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Svensk Simidrott och GIH lyfter svensk simning till en ny nivå23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Svensk Simidrott har nyligen inlett ett unikt samarbete som sträcker sig över fem år. Målet är att genom banbrytande forskning och innovativa metoder utveckla svensk simning till en internationell förebild inom träningsmetodik.
Varje rörelse räknas7.4.2025 07:00:00 CEST | Debatt
Vi lever i ett välfärdssamhälle. I ett välfärdssamhälle tar staten ett ansvar för utbildning, vård och omsorg. Här finns det också ett utbyggt civilsamhälle och ett mångsidigt näringsliv som även de bidrar till att erbjuda produkter och tjänster som bidrar till god hälsa. Men priset för vår välfärd är att välfärdssjukdomarna ökar i omfattning.
GIH får två doktorander finansierade av KK-stiftelsen21.3.2025 08:20:42 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen fyller 30 år. I samband med detta investerar de 170 miljoner kronor i forskning som ska finansiera 44 doktorander. Två av dessa går till GIH:s forskare Rui Wang och Björg Helgadóttir. Nu finns de båda doktorandtjänsterna att söka.
Forskningsbaserade tester från GIH stärker brandkåren13.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med 13 brandförbund i sydöstra Svealand har Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) tagit fram fysiska tester som kan användas vid rekrytering och årliga tester av brandmän.
Proteinintag och styrketräning har positiv effekt på åldrande muskel31.1.2025 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Oscar Horwath har i sin avhandling studerat muskulaturen hos friska, fysiskt aktiva, äldre män utan övervikt. Resultaten visar att aminosyror och styrketräning har en positiv effekt på muskelns proteinsyntes och att åldrande främst påverkar snabba muskelfibrer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum