Trafikverket

Ingunn försenar trafikstart på Malmbanan

Dela

Den senaste tidens oväder i Lapplandsfjällen har gjort att återställningsarbetet efter urspårningen i Vassijaure försvårats. Den nya prognosen är satt till 8 februari klockan 15:00.

Snöröjning efter Ingunn på det urspårningsdrabbade området på Malmbanan
Snöröjning efter Ingunn på det urspårningsdrabbade området på Malmbanan Foto: BDX

- Med vindar uppemot orkanstyrka och avstängda vägar har det stundtals varit omöjligt att jobba i området. Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand. Med anledning av detta tvingas vi nu skjuta prognosen för trafikstart till den 8 februari, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Det hårda, och växlande, vädret i området kring Vassijaure har under hela återställningsarbetet varit en försvårande faktor. Det var den 17 december som ett fullastat malmtåg spårade ur och närmare 15 kilometer av Malmbanan skadades.

- När vi väl har kunnat jobba så alla inblandade gjort sitt yttersta för att bli klar så fort som möjligt. Även då vädret tillåtit att vi arbetar så har det varit tuffa förhållanden. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på onsdag, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Kontakter

Simon Sunna, sektionschef järnväg Trafikverket, 010-123 48 31
Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye