Svenska institutet för standarder, SIS

Så kan HVB-hemmen kvalitetssäkras

Dela

Nu är det möjligt för HVB-hem att kvalitetssäkra sin verksamhet genom att certifiera sig, och i dagarna har de allra första HVB-hemmen blivit certifierade. 
Om andra HVB-hem följer efter, blir det lättare för både brukare och kommuner att försäkra sig om att omvårdnaden och behandlingen håller hög kvalitet utifrån brukarens behov, oavsett om de drivs i kommunal eller privat regi.

Frågan är viktig dels för alla brukare, som i en redan utsatt situation är beroende av en trygg och välfungerande vård och omsorg, dels för landets kommuner, som betalar för tjänsterna.

2018 publicerade Svenska institutet för standarder, SIS, den första standarden för kvalitetssäkring av HVB-hem (hem för vård och boende). Standarden utarbetades tillsammans med fler än tjugo olika företag, organisationer och kommuner, med syfte att öka kvaliteten för brukare på landets HVB-hem. Och sedan i november förra året är det även möjligt att certifiera sig mot standarden, efter att Qvalify, som första certifieringsorgan blivit ackrediterade för detta.

I dagarna har två HVB-hem i Alvesta, som drivs av offentligägda VoB Syd, och två HVB-hem i Jönköping och Älvkarleby, som drivs av det privata bolaget Humana, certifierats. De är därmed de första i landet att erhålla certifiering enlig standarden för kvalitetssäkring av HVB-hem.

Standarden omfattar, bland mycket annat, krav på brukarens delaktighet och inflytande, bemanning och att miljön är säker och trygg för både boende och anställda.

– Det här är ett av flera exempel på hur standarder kan göra stor nytta för både individ och samhälle. Brukare och kommuner måste kunna känna sig trygga med att boenden är säkra och håller hög och jämn kvalitet med utgångspunkt i brukarens behov. Nu kan detta dessutom säkerställas genom certifiering vilket ytterligare kan effektivisera och skapa tillit, säger Sarah Sim, standardiseringschef, Svenska institutet för standarder.

Nyckelord

Kontakter

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye