Mediemyndigheten uppmärksammar barns trygghet på nätet
På tisdag den 6 februari är det Safer Internet Day, en dag med fokus på barns och ungas trygghet på nätet som uppmärksammas över hela världen. Safer Internet Centre, som består av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT, arrangerar en rad kunskapshöjande aktiviteter under hela veckan.
Under hela veckan, 5–9 februari, uppmärksammas barns och ungas trygghet och rättigheter på nätet av olika aktörer runt om i landet. På Safer Internet Day (6 februari) livesänds ett webbinarium om barns och ungas liv på nätet med representanter från Mediemyndigheten och bland annat Bris, ECPAT, Friends, Internetstiftelsen och Sverok - Spelkulturförbundet. Syftet med webbinariet är att ge aktuell kunskap, väcka tankar och skapa ett framåtsyftade samtal om barns och ungas liv på nätet.
– Det är väldigt roligt att barns och ungas trygghet på nätet uppmärksammas på så många olika sätt. Alltifrån fritidsgårdar till stora nationella organisationer deltar med aktiviteter på detta viktiga område, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre vid Mediemyndigheten.
Några andra exempel på aktiviteter är Mediemyndighetens lansering av utbildningsmaterialet Dina rättigheter online, som handlar om barns rättigheter på nätet och riktar sig till skolbibliotekarier, kuratorer, barn och unga.
Bris uppmärksammar barns och ungas trygghet på nätet genom en föreläsning och en livechatt under veckan där kuratorer svarar på frågor om utsatthet på nätet. ECPAT arrangerar ett digitalt föräldramöte kring att barn och unga får ta emot nakenbilder i sina flöden.
Tillsammans med Bris och ECPAT har myndigheten även producerat tre filmer för mellanstadiet som utgår från barns egna berättelser och upplevelser. 125 klasser har anmält sig till att ta del av och diskutera materialet under veckan.
Fakta: Safer Internet Centre Sverige
Safer Internet Centre Sverige är en gemensam kraftsamling för barn och ungas trygghet på nätet och består av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT. Safer Internet Centres finns i alla EU-länder och fungerar som nationella nav för att öka barns trygghet på internet. Centren arbetar både förebyggande och med att ge stöd till barn och unga vid utsatthet på nätet.
Som en del av Safer Internet Centre Sverige driver Mediemyndigheten ett kunskapscenter som tar fram och sprider information om frågor kopplade till barns och ungas trygghet på nätet. Myndigheten tar bland annat fram rapporter och pedagogiska verktyg, samverkar med nationella och internationella aktörer, utvecklar metoder för att öka barns delaktighet och inflytande samt arrangerar evenemang och kampanjer.
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktMediemyndigheten
Tel:08-580 070 29presskontakt@mediemyndigheten.semediemyndigheten.seBilder
Länkar
Mediemyndigheten
Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Utgivningsbevis för periodisk skrift går från PRV till Mediemyndigheten19.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksdagen har fattat beslut om att handläggningen av utgivningsbevis för periodiska skrifter ska överföras från Patent- och registreringsverket (PRV) till Mediemyndigheten. Utgivningsbevis för periodisk skrift hanteras från 1 januari 2025 av Mediemyndigheten.
829 miljoner kronor i mediestöd för 202518.12.2024 11:37:19 CET | Pressmeddelande
Den 11 december 2024 fattade mediestödsnämnden beslut om fördelningen av mediestöd för 2025. Genom besluten får 166 medier mediestöd i flera olika stödformer.
Granskningsnämnden friar SR:s agerande mot paneldeltagares uttalande om sexköp16.12.2024 11:28:33 CET | Pressmeddelande
I ett uppmärksammat inslag i SR:s Söndag i P4 agerade programledaren mot en gästs uttalande om att betala för sex. Det kraftiga avståndstagandet, då programledaren också bad gästen lämna studion, stred inte mot reglerna. Granskningsnämnden friar därför inslaget.
Granskningsnämnden fäller inslag i Nyhetsmorgon2.12.2024 13:53:23 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4:s program Nyhetsmorgon för felaktiga beskrivningar av vad som framkommit i en granskning av Kalla fakta. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
Granskningsnämnden fäller Ekot18.11.2024 11:42:17 CET | Pressmeddelande
Sveriges Radios sändning i Ekot den 1 juli 2024 fälls för missvisande beskrivning av var området Golanhöjderna ligger. Inslaget strider mot kravet på saklighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum