Samernas nationaldag: Dokumentärfilmen 100% same först ut i ny UR-serie om nationella minoriteter
Ungt Arv är en ny serie fristående dokumentärfilmer från UR som kastar ljus på unga individers relation till deras nationella minoritetsarv och dess påverkan på deras liv. Den första dokumentärfilmen, 100% same, följer artisten Saara Hermansson som utforskar sitt samiska arv efter en uppväxt där mycket av den samiska kulturen saknades.
– Ju äldre jag blev desto mer upptäckte jag fattades, säger Saara i dokumentären.
Premiär: tisdag den 6:e februari (samernas nationaldag) på UR Play.

Saara Hermansson har deltagit i den samiska motsvarigheten till melodifestivalen, Sami grand prix, tre gånger och vunnit två. Senast våren 2023 med jojken Goeksege, men kort efter segern med jojken kom kritiken. Skarpa röster sa att Saara inte var tillräckligt mycket same för att ställa upp i tävlingen, och att jojken inte var tillräckligt traditionell. I Filmen 100% same berättar Saara sin historia om varför hennes släkt fick ett avbrott i det samiska arvet, varför återtagandet av det samiska varit så viktigt för henne, hur hon påverkats av kritiken och var hon står i sin samiska identitet idag.
– I vår familj kunde vi inte prata samiska, vi hade inga koltar och vi var inte renskötare. Är jag verkligen same då, frågar sig Saara i dokumentären.
När filmaren Helene Näslund träffade Saara Hermansson första gången för 7 år sen hade Saara precis börjat återta sin samiska identitet. Sedan dess har hon med sin musik blivit en självklar röst inom Sapmi. Dessutom har hon återtagit sitt språk och undervisar idag andra i sydsamiska.
Dokumentärfilmerna inom konceptet Ungt Arv utforskar ämnen som identitet, historia, språk, kultur och framtid ur unga människors perspektiv. Serien kommer att bestå av fem fristående dokumentärer som skildrar unga människor som tillhör olika minoritetsgrupper i Sverige.
– Ungt Arv har som mål att öka medvetenheten om nationella minoriteter bland unga och att väcka reflektion kring unga människors identitet både inom och utanför de porträtterade minoritetsgrupperna. Vi tror att deras berättelser kommer att berika samhällsdialogen och bidra till en djupare förståelse av det mångkulturella Sverige, säger Helene Näslund, filmare och producent på UR.
För förhandstitt på 100% same, vänligen kontakta pressansvarig på UR.
Om Ungt Arv
Under 2024 kommer fler titlar släppas inom Ungt Arv. Näst på tur är dokumentärfilmen Soldaten som skildrar Katja som är Sverigefinne (premiär den 22/2) och som bestämmer sig för att göra militärtjänst i finska Karelen. Under året kommer även dokumentärer som berör den judiska, romska och tornedalska kulturen ur ungas perspektiv att släppas.
UR:s utbud för Sveriges nationella minoriteter
Enligt sändningstillståndet ska UR sända program på de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska, samt på svenskt teckenspråk. UR:s innehåll på minoritetsspråk utgår från användarnas behov inom utbildning- och folkbildning. Programutbudet är både språkstärkande och språkutvecklande samt bidrar till att höja kunskapen om språken. Programutbudet för nationella minoriteter är anpassat för olika åldrar, olika kunskapsnivåer och för olika pedagogiska sammanhang. UR har ett särskilt fokus att tillgodose behoven för barn och unga.
Nyckelord
Kontakter
Joakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder



Länkar
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Influencerbarnet – från filmad förlossning till rättsprocess1.4.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
I UR:s nya ljuddrama Influencerbarnet ställs en brännande fråga – har vuxna verkligen rätt att dela sina barns liv online? I sex avsnitt skildras en uppväxt i ständig exponering, där varje ögonblick riskerar att bli innehåll – tills gränsen är nådd. Serien riktar sig till barn och unga och är skriven av den prisbelönta författaren och radioproducenten Astrid Mohlin tillsammans med Karin Andersson från UR. Premiär 6 april kl. 08.05 i P4 och från nu på UR Play där du kan höra hela serien >
Fria ordet årskurs 9 – en satsning på journalistik och källkritik för unga27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I en tid där informationsflödet är större än någonsin och sociala medier blivit ungas främsta nyhetskälla, lanserar Sveriges Radio, SVT och UR en gemensam satsning på journalistik och källkritik för elever i årskurs 9. Genom det digitala eventet Fria ordet årskurs 9 får elever en unik inblick i journalistikens värld och en förståelse för varför redaktionella medier är trovärdiga.
Komikertrio startar Sveriges roligaste bokklubb19.3.2025 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Kan en bokklubb vara lika rolig som en standup-show? Kan David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic få fler killar att läsa böcker? I vår lanserar de poddprogrammet Poeter och analfabeters bokklubb och bjuder in kända gäster för filterlöst litteratursnack om allt från serietidningar till Selma Lagerlöf. Premiär den 16 april på UR Play och i SVT1, 22.10.
Emilie “Ebbis” Roslund är tillbaka i etern som programledare för podden Fabriken7.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
UR:s uppskattade podd Fabriken är tillbaka med en tredje säsong – och med en ny programledare. Journalisten Emilie "Ebbis" Roslund tar över mikrofonen för att fortsätta utforska hur den digitala utvecklingen formar våra liv. Lyssna på UR Play, där poddar finns eller i P1 kl. 11.30 – nya avsnitt varje fredag.
Generation Z:s och Alfas vardag dokumenteras i rekordinsamling – ska täcka hela 2020-talet4.3.2025 15:04:40 CET | Pressmeddelande
Pandemin, kriget i Ukraina, inflation, AI-boomen, och alla helt vanliga dagar. Våren 2020 började Nordiska museet och UR samla in barns berättelser om sin vardag för framtiden. Nu förlängs den rikstäckande insamlingen av berättelser Mitt liv med fem år till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum