ElektronikBranschen

Tufft år för elektronikbranschen – spelkonsoler och tv ljuspunkterna

Dela

Försäljningen av hemelektronik minskade med 7 procent under 2023 i Sverige. Störst är minskningen på datorer och plattor, medan spelkonsoler och större tv-apparater har sålt bäst. Det visar ElektronikBranschens SnabbIndex. Samtidigt ökade elektronikskatten med 57 procent, visar siffror från Skatteverket.

Försäljningen av hemelektronik minskade med 7 procent under 2023 jämfört med 2022. Det visar färska siffror från branschorganisationen ElektronikBranschen, som samlar leverantörer, distributörer och handlare av hemelektronik. 

- Det har varit ett tufft år för branschen och för konsumenterna. Dyrare boende, energi och mat lämnar mindre kvar till annat, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.  

Störst försäljningstapp står datorer för, som minskade med -32 procent. I gruppen datorer ingår alla stationära datorer, även gamingdatorer. För bärbara datorer är minskningen inte lika dramatisk, men betydande på -14 procent. 

Den produktgrupp som klarade sig näst bäst är de större tv-apparaterna. Försäljningen av tv på 65 tum är oförändrad sedan 2022. Men de mindre storlekarna minskar med totalt -5 procent. 

- Tv:n tar mer plats, den växer i storlek och i betydelse som hemmets hub. Inte bara i den mån att vi samlas för att se på tv utan att vi kan styra vårt smarta hem därifrån och shoppa. Det här är en trend som kommer växa, säger Pernilla Enebrink.  

Den enda produktgrupp som visar på en positiv försäljningsutveckling under 2023 är spelkonsolerna. Det beror delvis på ett ökat intresse, men också på störningar i leveranser av spelkonsoler under 2022, vilket påverkar siffrorna för 2023. 

Trots den minskade försäljningen av hemelektronik under 2023 ökade skatteintäkterna från elektronikskatten kraftigt sedan ändringar av skatten genomfördes den 1 juli 2023. Skatteverkets egna siffor visar på en ökning av de faktiska skatteintäkterna med 45 procent. Korrigerat för försäljningstappet är ökningen av skatteintäkterna hela 57 procent. I höstbudgeten skrev regeringen att skatteintäkterna för elektronikskatten, även kallad kemikalieskatten, inte skulle öka till följd av förändringarna.  

- Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att kraftig höja elektronikskatten är obegripligt. Elektronikskatt plus moms på elektronikskatten kan nu hamna på nästan 680 kronor för en produkt. Det gör att fler tvingas välja billigare produkter som kan ha kortare hållbarhet vilket är sämre för miljön. Skatten måste tas bort, avslutar Pernilla Enebrink.  

ElektronikBranschens försäljningsstatistik omfattar försäljningen av hemelektronik från de anslutna handlarna. Medlemsföretagen följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och har avtal om konsumentköp med Konsumentverket genom ElektronikBranschen.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt28.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med negativ effekt på miljön som drar in miljarder till staten. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten. Det visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen.

Riksdagsseminarium: Elektronikskatten - En ekonomisk börda för svenska folket och miljön17.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten, i lagstiftningen kallad skatt på kemikalier i viss elektronik, har visat sig vara ohållbar utifrån en mängd olika perspektiv. Den 17 april bjuder Elektronikbransch tillsammans med Moderaterna in till ett riksdagsseminarium om Elektronikskatten och ett samtal om dess effekter på svenskarna och miljön samt om varför den drabbar hushållen med tunnast plånböcker hårdast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye