Ny rapport: Sverige behöver årligt tillskott av 18 000 specialister inom tech
Behovet av arbetskraft inom tech är växande. Mellan 2024 till 2028 kommer det årligen att behövas cirka 18 000 specialister inom tech. Behovet av arbetskraft finns både i techbranschen, övriga näringslivet och inom offentlig sektor. Kompetens inom AI och säkerhet blir allt viktigare. Det framkommer i en ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige.
– Den omfattande digitaliseringen och AI-utvecklingen som pågår både i Sverige och globalt gör att efterfrågan på techkompetens växer hela tiden. Efterfrågan ökar inte bara inom techbranschen, utan inom hela näringslivet och offentlig sektor. Den ekonomiska nedgången senaste året och omvärldsläget har bidragit till en viss dämpning inom vissa områden, men ser vi över tid är behovet av techkompetens fortsatt stark, säger Ana Andric, näringspolitisk expert på TechSverige.
Idag arbetar över 200 000 personer inom techyrken på den svenska arbetsmarknaden och mjukvaru- och systemutvecklare tillhör Sverige femte vanligaste yrke. Sedan 2014 har det skett en markant ökning av antalet sysselsatta inom techyrken. I absoluta tal har den största ökningen skett inom techbranschen, men procentuellt är ökningen större i andra branschen.
– God tillgång till techkompetens är avgörande för Sverige. Det är en förutsättning för hela näringslivets konkurrenskraft och för att skapa tillväxt, klara välfärden och klimatomställningen. Behovet av specialister inom tech växer, vilket skapar många möjligheter för alla dem som intresserar sig för tech, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.
18 000 personer årligen fram till 2028
TechSveriges rapport visar att antalet specialister inom tech i techbranschen behöver öka med 30 procent, ca 10 000 personer per år fram till 2028. I övriga näringslivet och inom den offentliga sektorn uppskattas behovet att växa med 15–17 procent, motsvarande ca 8 000 personer per år till 2028. Totalt behövs ett tillskott på 18 000 specialister inom tech årligen fram till 2028.
Kompetensbehovet inom informations- och cybersäkerhet samt AI växer starkt och blir viktigare i alla sektorer och branscher. Den mest efterfrågande yrkeskategorin inom techbranschen är mjukvaru- och systemutvecklare och inom andra sektorer IT-supporttekniker. Sett till utbildningsbakgrund är efterfrågan på personer med högskoleutbildning genomgående hög, och inom techbranschen är efterfrågan på ingenjörer särskilt stor.
Sverige behöver ambitiösa mål och locka fler till tech
För att möta efterfrågan på techkompetens och framtidssäkra Sverige anser TechSverige att regeringen bör kraftsamla och sätta ett ambitiöst volymmål som säkerställer tillgång till digital spetskompetens. Till 2030 bör ambitionen vara att öka antalet techspecialister med 100 000.
– Många länder har satt höga mål och jobbar målinriktat med att få fler människor att intressera sig för och utbilda sig inom tech. Vi gör mycket även i Sverige, men mer behöver göras. Som bransch ska vi fortsätta att arbeta för att attrahera fler. Kontinuerlig kompetensutveckling genom arbetslivet ska främjas och arbetskraftsinvandringen förenklas. Sen behövs det också insatser i hela utbildningssystemet för att bättre svara upp mot techsektorns och arbetsmarknadens kompetensbehov, säger Åsa Zetterberg.
Läs rapporten: Kompetensbehoven inom tech
Kontakter
Nicole ViannaKommunikationschef
Tel:072 147 74 40nicole.vianna@techsverige.seBilder
Om oss
TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.
Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.
Följ TechSverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TechSverige
Agnes Stenbom är Årets AI-svensk 202414.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I dag offentliggjordes vinnaren av utmärkelsen Årets AI-svensk 2024. Ett pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Årets pristagare är Agnes Stenbom, chef för inkluderingslabbet IN/LAB och ansvarig för förtroendefrågor på Schibsted Media samt grundare av initiativet Nordic AI journalism.
Hinder i upphandlingar begränsar techbranschens innovationskraft och bidrag till samhällsnytta25.10.2024 11:28:41 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Almega, som brutits ut på TechSveriges medlemmars svar, pekar på vad som behöver ske för att fler techföretag ska kunna bidra till samhällsutvecklingen. Fokus på lägsta pris, tidskrävande formalia och för många och irrelevanta krav listas som några av de största hindren.
De är finalister i Årets AI-svensk 202423.10.2024 07:34:52 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart vilka som är de sju finalisterna till priset Årets AI-svensk 2024. En utmärkelse som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till den person som juryn tycker har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI. Finalisterna är Lina Bjelkmar, Maja Fjaestad, Ann-Charlotte Munkhammar, Thomas Schön, Agnes Stenbom, Staffan Truvé och Anders Ynnerman.
TechSveriges chefsekonom om budgeten: Reformer för ökad tillväxt, produktivitet och utbildning välkomna19.9.2024 10:17:26 CEST | Pressmeddelande
Regeringens höstbudget får ett positivt mottagande från TechSveriges chefsekonom. Satsningar på tillväxt, produktivitet och utbildning är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft, där techbranschen spelar en avgörande roll. TechSverige betonar behovet av fortsatt högt reformtempo för att möta globala utmaningar och driva innovation där fler offensiva satsningar inom digitalisering, välfärd och hållbarhet krävs.
Ny rapport: Techbranschen – bland de mest attraktiva och hälsosamma arbetsgivarna18.9.2024 06:40:31 CEST | Pressmeddelande
Techbranschen är en av de mest attraktiva och hälsosamma branscherna i svenskt näringsliv. Det visar en ny rapport från Nyckeltalsinstitutet, framtagen på uppdrag av TechSverige. Techföretagen utmärker sig med goda anställningsvillkor, friska medarbetare och marknadsmässiga löner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum