Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Försenat fritidskort med frågetecken kvar

Dela

I fredags, 2 februari, deltog Riksidrottsförbundet i ett möte som socialminister Jakob Forssmed bjudit in till med anledning av arbetet med fritidskortet. Riksidrottsförbundet lyfte frågor som är viktiga för idrottsrörelsen, bland annat att avsatta resurser för 2024 bör nyttjas för insatser även när införandet av fritidskortet blir försenat till 2025.

Barn som provar handboll.
Barn som provar handboll. Magnus Lejhall Bildbyrån. Riksidrottsförbundet - fri att använda.

Socialminister Jakob Forssmed bjöd fredagen den 2 februari in till möte för att starta upp årets arbete med fritidskortet. Deltog på mötet gjorde ansvariga myndigheter och samverkansparterna, varav Riksidrottsförbundet är en. På mötet presenterades nuläget och vägen framåt. Riksidrottsförbundet lyfte viktiga frågor för idrottsrörelsen.

– Jag har givetvis landets alla idrottsföreningar för ögonen och vill att fritidskortet ska bli bra för dem. Det är viktigt att utformningen av fritidskortet sker på ett sätt så att den administrativa bördan inte ökar för föreningar. Det skulle vara problematiskt på flera sätt. Dels kan det leda till att föreningar som drivs helt ideellt med knappa resurser väljer att ställa sig utanför fritidskortet. Dels riskerar kostnaderna för föreningarna att öka om de exempelvis tvingas hantera fakturor på ett nytt sätt. Ökade kostnader för föreningarna riskerar i sin tur att leda till att de barn som har störst behov av fritidskoret slås ut när föreningen tvingas höja avgifterna, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Införandet av fritidskortet var tänkt till början av 2024 men har skjutits fram till 2025. Under 2024 har regeringen avsatt 731 miljoner till förberedelse och införandet av tjänsten. På mötet gavs dock inget besked om hur medel som är avsatta för 2024 kommer att användas.

– Vi har tidigare framfört till regeringen att medel som inte kan nyttjas under 2024 bör användas till insatser som kommer barn och unga till gagn. Under processen med fritidskortet har vi pekat på att bristen på plats för idrott kan vara en flaskhals för fritidskortets möjlighet till framgång. Ytterligare en utmaning är att nå de barn och unga som idag är underrepresenterade inom idrott, kultur och fritid. Behoven är stora och jag undrar varför besked från regeringen dröjer, säger Anna Iwarsson.

I april 2023 gav regeringen ett antal myndigheter i uppdrag att förbereda och ta fram ett förslag för en digital tjänst och för införandet av ett fritidskort för barn och unga. Syftet är att ge barn och unga i åldrarna 8-16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll samt barn och unga med funktionsnedsättning lyfts i regeringsuppdraget fram som prioriterade målgrupper för fritidskortet.

– Intentionen med fritidskortet – att få fler barn och unga i rörelse samt delta i en meningsfull fritid – är i linje med idrottsrörelsens utvecklingsarbete. Under många år har riksdag och regering med olika politiska konstellationer värnat idrottsrörelsens och civilsamhällets särart. Vi har understrukit att det måste de fortsätta göra även när det gäller fritidskortet och därför är det avgörande att privata, vinstdrivande aktörer inte tillåts vara utförare inom ramen för fritidskortet. Jag uppskattar att socialministern var mycket tydlig på mötet med att privata aktörer endast kommer att tillåtas i undantagsfall, exempelvis vid upphandling av den kommunala kulturskolan, säger Anna Iwarsson.

Mer information om idrottens arbete kopplat till Fritidskortet (länk)

För mer information kontakta 

Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 
076-344 50 60

Kontakter

Bilder

Barn som provar handboll.
Barn som provar handboll.
Magnus Lejhall Bildbyrån. Riksidrottsförbundet - fri att använda.
Ladda ned bild

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye