Trafikverket

Nu är Olskroksbron i Göteborg helt färdiggjuten

Dela

En betydande milstolpe markerades igår när den sista gjutningen av Olskroksbron slutfördes. Gjutningen påbörjades vid fyratiden på tisdag morgon och pågick till onsdag. Trots utmaningar med kalla väderförhållanden har projektteamet i Olskroken planskildhet hållit tidplanen och genomfört denna milstolpe enligt planerna.

Olskroksbron
Olskroksbron Trafikverket

- Att se den sista gjutningen av Olskroksbron slutföras är en fantastisk bedrift och ett bevis på det hårda arbete och den dedikation som har lagts ner i detta projekt, säger Mats Ek, projektledare på Trafikverket i Olskroken planskildhet. Vi är glada över att vi har kunnat hålla tidtabellen trots de utmaningar vi har mött längs vägen.

Den sista gjutningen omfattade ungefär 800 kubikmeter ECO-betong för brobanan. Olskroksbron sträcker sig över 590 meter och nu återstår att lägga spår på bron och genomföra diverse installationer innan tågtrafiken kan börja rulla. Arbetena med bron förväntas vara helt avslutat under år 2025.

Den omfattande konstruktionen har varit ett verkligt test av ingenjörskonst och tålamod. Med en betongbalkbro som har en samverkansdel av stål kommer bron att trafikeras av både Västlänken och Västra Stambanan när den är klar.

Under byggprocessen har teamet hanterat utmaningar som tät tågtrafik i området och krävande grundläggningsarbeten. En imponerande mängd betong- och stålpålar har slagits ner i leran som ibland varit så djup som 140 meter, för att säkerställa brons stabilitet. Dessutom har kalk-cement-pelare installerats för att förhindra sättningar i marken.

Denna fullbordade gjutning av Olskroksbron representerar inte bara en viktig milstolpe för projektet, utan även ett betydande steg framåt för infrastrukturen i regionen.

Kontakter

För mer information

Mats Ek, projektledare Olskroken planskildhet, 076-1264054, mats.ek@trafikverket.se

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Olskroksbron
Olskroksbron
Ladda ned bild
Olskroksbron
Olskroksbron
Ladda ned bild

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye