Uppsala Konsert & Kongress

Jazzvår med udd på UKK

Dela

Svensk hypno-jazz, monumental malströmsmusik, ethio-jazz och virtuost vokalt från USA – vårens jazzkonserter på UKK går över alla gränser och blandar genrer, traditioner och uttryck.

Fire! Orchestra spelar på UKK 8 juni. Foto: Johan Bergmark
Fire! Orchestra spelar på UKK 8 juni. Foto: Johan Bergmark

För den jazzsugne finns flera högtidsstunder att se fram emot i vår på Uppsala Konsert & Kongress. Men den jazz som presenteras i vårprogrammet rör sig en bra bit utanför den traditionella jazzfåran och kan ha lite mer tuggmotstånd.

– Vi har bjudit in musiker och akter som ofta kommer ur jazzen och som använder de byggstenar och instrument vi förknippar med stilen. Men här finns ett mer öppet förhållningssätt till vad jazz är och kan vara i dag. Man hämtar attityder och intryck från andra genrer och riktningar, blandar friskt, och landar i något mer samtida och nytt, säger Björn Magnuson Lupo, projektledare på UKK:s programavdelning. Jazzdiggare kommer att känna sig hemma, men vi tror och hoppas att det här är musik som kan locka även dem som har andra preferenser och referenser, som rock, pop, världsmusik, hip hop och elektroniskt.

Etiopiskt och hypnotiskt

Först ut är ethio-jazzens fader Mulatu Astatke, som gör sin enda Sverigespelning i år den 3 mars i UKK:s stora sal med stort band. Den legendariske och nu 80-årige jazzpianisten och -vibrafonisten spelar då för första gången i Uppsala, men han har tidigare gjort flera bejublade konserter i både Stockholm och Göteborg. Redan under slutet av 1960-talet lade han grunden till sitt omisskännligt mystiska sound, där traditionella etiopiska skalor möter västerländsk jazz och funk, som fortfarande i dag låter helt annorlunda och nyskapande i många öron.

Svenske trumpetaren Goran Kajfeš har tidigare tolkat Mulatu Astatkes musik i olika sammanhang, och han befinner sig alltid på gränsen mellan olika genrer och musiktraditioner. Med hyllade gruppen Tropiques spelar han vad han själv kallar hypno-jazz, byggd på enkla fragment, basgångar och melodier som repeteras och förskjuts i långa stycken.

– Vår musik är en motkommentar till den uppskruvade snabbmatskultur som är vår samtid. En ljudande uppmaning till att stanna upp, reflektera och lyssna, här och nu, säger Goran Kajfeš.

I vår är Tropiques aktuella med sitt tredje album Tell Us, som släpps på finska bolaget We Jazz i mars och en efterföljande turné med stopp i Uppsala den 21 april, förstärkta av en stråksektion.

Ytterligheternas storband

Norrbotten Big Band, under ledning av saxofonisten, kompositören och jazzprofessorn Joakim Milder, är ett av Europas bästa storband. De har gjort sig kända för samarbeten med musiker och artister av de mest skilda slag. I maj turnerar de med den amerikanske sångaren Michael Mayo, som ännu är en doldis hos oss, men som betraktas som en av världens absolut bästa jazzvokalister, omtalad för en enastående röstekvilibrism.

– Michael Mayo skapar en nutida, djupt tilltalande jazzmusik med rösten i centrum. Han är en obegränsad instrumentalist som både fascinerar och inspirerar, säger Joakim Milder.

Musiken osar av modern RnB och soul, parad med delikata storbandsarrangemang och framförd av svensk jazzelit. Den 25 maj kan du uppleva det hela i Uppsala.

För ett fundamentalt annorlunda sound står Fire! Orchestra. Det kreativa kraftverket, som har kommit att bli en institution inom den skandinaviska jazz- och improvisationsmusiken, är nu inne på sitt 14:e levnadsår. Senast de spelade på UKK var för 10 år sedan med 28 musiker på scen. Helt i linje med sin ständiga förvandling och utveckling återkommer de nu i ny form som en 18-hövdad ensemble, med en rad av våra allra främsta improvisationsmusiker, förstärkta av några toppnamn från Frankrike.

Den 8 juni gör orkestern en klubbspelning i UKK:s restaurangdel. Musiken är monumental och malande, men också lyrisk och ljuv, i mötet mellan det strängt noterade och det vilt improviserade.

Viktiga samarbeten

Konserten med Mulatu Astatke samproduceras inom UKK:s fleråriga samarbete med kulturorganisationen Selam, och Michael Mayo med Norrbotten Big Band presenteras tillsammans med Uppsala Jazz Club. Med dessa gemensamma muskler kan UKK arrangera fler och större konserter för Uppsalaborna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mulatu Astatke spelar på UKK 3 mars. Foto: Pressbild
Mulatu Astatke spelar på UKK 3 mars. Foto: Pressbild
Ladda ned bild
Goran Kajfeš Tropiques spelar på UKK 21 april. Foto: Johan Bergmark
Goran Kajfeš Tropiques spelar på UKK 21 april. Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Den amerikanske jazzvokalisten Michael Mayo spelar på UKK med Norrbotten Big Band 25 maj. Foto: Lauren Desberg
Den amerikanske jazzvokalisten Michael Mayo spelar på UKK med Norrbotten Big Band 25 maj. Foto: Lauren Desberg
Ladda ned bild
Norrbotten Big Band spelar på UKK med Michael Mayo 25 maj. Foto: Johan Saarela
Norrbotten Big Band spelar på UKK med Michael Mayo 25 maj. Foto: Johan Saarela
Ladda ned bild
Björn Magnusson Lupo, projektledare på Uppsala Konsert & Kongress programavdelning. Foto: Magnus Hörberg
Björn Magnusson Lupo, projektledare på Uppsala Konsert & Kongress programavdelning. Foto: Magnus Hörberg
Ladda ned bild

Länkar

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye