Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Svalövbostäders hyresgäster

Dela

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Svalövsbostäder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 1080 lägenheter i Svalöv. Från och med 1 mars 2024 höjer Svalövsbostäder hyrorna med 5,25 procent för varmhyror samt 3,5 procent för kallhyror. Bostadsbolaget ville först höja hyran med 7,9 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne Fotograf: Marie Walther

Efter utmanande men konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgästföreningen och Svalövsbostäder nått en överenskommelse om hyror för 2024. Överenskommelsen innebär att varmhyror höjs med 5,25 procent och kallhyror med 3,5 procent, från 1 mars 2024. 
 
– Vi har pressat ner fastighetsägarens yrkande en bra bit, men att landa på dessa nivåer är inte roligt eftersom vi är medvetna att det blir en tung smäll för många. Med tanke på att vi är inne i andra året med en levnadskostnadskris och hyresgäster som är väldigt hårt pressade ekonomiskt, hade vi helst velat se en lägre höjning. Men i en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar och denna förhandling har präglats av ett avvägande bolagets behov och hyresgästernas intressen, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.  
 
Årets hyresförhandlingar präglas av ett än mer ansträngt samhällsekonomiskt läge än i fjol. En ekonomisk situation som påverkar alla parter, och där hyresgäster under en längre tid sett sina marginaler krympa och försvinna genom inflation och höga hyreshöjningar.  

– I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det i år har blivit högre hyreshöjningar. Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Vi har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, säger Jens Svensson, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. 
 
Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma överenskommelsen som grund för de årliga förhandlingarna.   

Nyckelord

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Om Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Falkenberg bostads ABs hyresgäster2.2.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget FABO har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 2 513 lägenheter i Falkenberg. Från och med 1 februari 2024 höjer FABO hyrorna med 5,3 procent för varmhyror samt 4 procent för kallhyror. FABO ville först höja hyran med 9,65 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye