Region Norrbotten

Region Norrbotten anmäler dataintrång

Dela

En medarbetare har gått in i patientjournaler utan att det har funnits skäl till det. Nu vidtar Region Norrbotten åtgärder.

Det är bara den som har en vårdrelation till en patient eller av andra skäl behöver information från journalen för att kunna göra sitt jobb som får läsa patientjournaler. I en loggkontroll upptäcktes att en medarbetare gått in i flera journaler utan att det fanns anledning till det.

– Det bryter mot sekretesslagstiftningen, dataskyddslagstiftningen och vårt eget regelverk, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Norrbotten ser allvarligt på händelsen och har gjort polisanmälan, anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg.

I väntan på utredning har medarbetaren stängts av från sin tjänst och kan inte längre komma åt några patientjournaler. De patienter som är berörda kontaktas via brev.

Eftersom händelsen rör en medarbetare kan Region Norrbotten inte lämna några fler kommentarer i ärendet.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye