Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyrorna klara för Eksjöbostäder

Dela

Efter ett beslut från Hyresmarknadskommittén (HMK) är nu årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder klar. Hyrorna höjs med i genomsnitt 5,4 procent från den första januari 2024. Eksjöbostäder ville från början höja hyrorna med 10,2 procent.

Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent

- Vi stod för långt ifrån varandra i förhandlingarna och kunde helt enkelt inte komma överens. Vi hade aldrig kunnat gå med på några tvåsiffriga hyreshöjningar, det är helt orimligt. Jag hade självklart hellre sett en lokal överenskommelse, men när det inte går är det bra att HMK kan kliva in, säger Odisho Anwya, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

När hyresförhandlingarna mellan Eksjöbostäder, det allmännyttiga bostadsbolaget i Eksjö, och Hyresgästföreningen inleddes ville bolaget höja hyrorna med 10,2 procent. Efter flera försök att närma sig varandra kunde parterna ändå inte komma överens. Eksjöbostäder valde att stranda förhandlingarna och lämna ärendet vidare till HMK. I HMK avgörs tvister där Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Eksjöbostäder inte kan komma överens.

- Det ekonomiska läget påverkar alla och många hyresgäster har det väldigt tufft nu, bara att klara av sin vardag. Hyran är för många den största utgiften varje månad och en hyreshöjning kan få stor påverkan, säger Odisho Anwya.

HMK har nu fattat sitt beslut och hyrorna för Eksjöbostäders hyresgäster höjs med 5,5 procent för lägenheter som har varmhyra, 3,89 procent för lägenheter med kallhyra och 4,05 procent för lägenheter som har presumtionshyra. Presumtionshyra är en särskild hyra som nybyggda lägenheter ofta har och som ligger högre än vanliga hyror. De nya hyrorna gäller från den första januari 2024 och hyresgästerna får därför en retroaktiv hyreshöjning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye