Scenkonstmuseet

Nadine Byrne ställer ut på Scenkonstmuseet

Dela

En drömlik berättelse om förlust, minne och upplösta gränser. It will never not be midnight är ett nytt audiovisuellt verk av konstnären Nadine Byrne. Vernissagen går av stapeln på Scenkonstmuseet under Kulturnatten den 20 april.

Ur verket It will never not be midnight av Nadine Byrne.
Ur verket It will never not be midnight av Nadine Byrne.

Handkolorerade fotografier och collage från tre analoga diaprojektorer flyter in och ut ur varandra. De ackompanjeras av nyskriven elektronisk musik i ett dramatiserat ljudverk uppdelat i två akter.

Hittade inspiration i arkiven

Nadine Byrne har arbetat med det 30 minuter långa verket It will never not be midnight i ett år. Scenografiskisser i Scenkonstmuseets samling, skillingtryck från Svenskt visarkiv och stereokort från Musik- och teaterbiblioteket har utgjort en viktig inspirationskälla.

– Förlust och minnets förmåga att bibehålla relationer till personer, platser och saker som har försvunnit är ett genomgående tema i verket. Att få tillgång till samlingarna och arkiven var helt avgörande i verkets tillkomst. Deras uppgift är ju att hålla kvar vid det som varit, att i sitt urval iscensätta vår historia, precis som minnet gör. Så småningom började en egen berättelse att växa fram.

Visas på Scenkonstmuseet 20 april–9 juni

Vernissagen hålls under Kulturnatten den 20 april med fri entré till hela museet mellan kl 18 och midnatt.

Jubileumsverk för Elektronmusikstudion

It will never not be midnight är det officiella jubileumsverket för Elektronmusikstudion, EMS, i samband med att den anrika studion i Stockholm fyller 60 år.

EMS, ett av världens äldsta och främsta fästen för elektronisk musik och ljudkonst, lockar konstnärer och gästtonsättare från hela världen. För Nadine Byrne har det blivit en återkommande arbetsplats

– Att få göra jubileumsverket har verkligen varit ärofyllt och roligt. EMS är en sådan unik plats och viktig tillgång för kulturlivet, både i Sverige och internationellt.

Dubbelt aktuell på Scenkonstmuseet

Nadine Byrne finns även representerad i utställningen Elektronmusikstudion – konst, teknik och politik som visas på museet till och med 1 september 2024.

Om Nadine Byrne

Nadine Byrne (f. 1985) är internationellt verksam som konstnär och kompositör. Hon är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med allt från skulptur, textil och fotografi till rörlig bild, ljud, musik och skrivande. Drömmar, minne, förlust och gränslöshet är återkommande teman i Nadine Byrnes konstnärskap. 

Nyckelord

Kontakter

För mer information och förhandsvisning, vänligen kontakta:

Bilder

Ur verket It will never not be midnight av Nadine Byrne.
Ur verket It will never not be midnight av Nadine Byrne.
Ladda ned bild
Nadine Byrne
Nadine Byrne
Ladda ned bild

Länkar

Om Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet är ett statligt museum för teater, musik och dans beläget mitt i Stockholm. Samlingen med nära 50 000 föremål utgörs av bland annat musikinstrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer och bildkonst.

Följ Scenkonstmuseet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Scenkonstmuseet

Ralph Lundsten hyllas på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren15.11.2023 09:48:37 CET | Pressmeddelande

Den 14 december anordnar Jazz Är Farligt en hyllningskväll till den svenska elektronmusikpionjären Ralph Lundsten på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren. Ralph Lundsten var en av Sveriges mest kända tonsättare av elektronisk- och synthesizermusik. En pionjär med en musikalisk katalog av elektroniska verk som sträcker sig ända från 1964 till 2020. Ralph Lundsten avled vid 86 års ålder under sommaren 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye