Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 2023
Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

- När vi beslagtar de riktigt stora narkotikapartierna gräver det djupa hål i fickorna på de kriminella gäng som livnär sig på narkotikasmuggling. Att vi stoppar mycket narkotika beror på att vi blivit vassare men också att det finns en stor efterfrågan. Den som köper några gram till helgen ska veta att de direkt gynnar dem som ligger bakom de senaste årens våldsvåg, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Stor ökning av cannabisbeslag
Mer än tre gånger så mycket cannabis beslagtogs förra året jämfört med 2022. Mängden beslagtaget amfetamin mer än fördubblades och kokainbeslagen ökade med nästan ett halvt ton. Så här ser utvecklingen ut för de mest kända narkotikapreparaten mellan 2022 och 2023:
• Cannabis ökade från 2 285 kilo till 7 187 kilo.
• Amfetamin ökade från 548 kilo till 1 162 kilo.
• Kokain ökade från 822 kilo till 1 303 kilo.
• Heroin ökade från 8,3 kilo till 11,7 kilo.
Utöver de mest kända preparaten stoppades också mycket annan narkotika. Bland annat 25 liter flytande narkotika och nästan 2,2 miljoner narkotikaklassade tabletter och kapslar, däribland 417 000 tramadoltabletter.
Fyra gånger så många beslag på över 100 kilo
De stora mängderna beslagtagen narkotika beror till stor del på att det gjorts historiskt många mycket stora beslag. 2022 gjordes åtta beslag på över 100 kilo. Förra året gjordes 31 beslag på över 100 kilo, merparten på över 200 kilo. Samtidigt minskade det totala antalet narkotikabeslag från knappt 5 400 beslag 2022 till nästan 4 800 beslag förra året.
- Vi har ett medvetet fokus på att bekämpa den storskaliga organiserade narkotikasmugglingen. Ett beslag på 100 kilo är ett mycket hårdare slag mot den organiserade brottsligheten än 100 beslag på några gram. Det är den totala mängden narkotika vi hindrar från att komma ut på gatan som ger en vinst för samhället, säger Jennie von Alten, chef på Tullverkets kontrollavdelning.
- Vi ska inte bara nöja oss med att stoppa narkotikapartierna utan hela tiden försöka nå längre i våra utredningar för att komma åt ledarskiktet i de kriminella nätverken. Det kräver stora utredningsresurser men ger resultat. Förra året slog vi ut 21 kriminella nätverk och totalt dömdes 225 personer för grova brott till sammanlagt 824 fängelseår baserat på våra utredningar, säger Per Westberg, chef på Tullverkets kriminalavdelning.
Samhällsnyttan fördubblad till över tio miljarder
Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel kan räknas om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som väger in hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare att Tullverkets beslag hindrar narkotika och dopningsmedel från att komma ut i samhället. Bland annat handlar det om uteblivna kostnader för vård och sociala insatser. 2022 var den sammanlagda samhällsnyttan 5,1 miljarder kronor. 2023 ökade samhällsnyttan till 10,4 miljarder. Det är den ojämförbart högsta nivån hittills.
– Beräkningen av samhällsnyttan kan tyckas abstrakt men är ett kvitto på att vi bidrar till ett säkrare och tryggare samhälle, säger Charlotte Svensson.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se
Statistik på nationell nivå, regional nivå och lokal nivå finns på Tullverket.se
https://www.tullverket.se/omoss/dethargortullverket/beslagsstatistik.4.226de36015804b8cf353949.html
Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.
Nyckelord
Bilder




















Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
Tullverket behöver mer resurser i kampen mot brottsligheten20.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Allt grövre organiserad brottslighet, en orolig omvärld, växande varuflöden och nya befogenheter. För att möta samhällsutvecklingen och säkra att de nya befogenheterna ger resultat behöver Tullverket ytterligare 247 miljoner nästa år. Idag lämnar Tullverket budgetunderlaget för de närmaste tre åren till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum