Sveriges Museer

De kan vinna priset Årets museum

Dela

Nu offentliggörs slutkandidaterna till Årets museum, museernas nationella pris, som i år delas ut för 28:e gången. Sveriges Museer och Svenska ICOM står bakom den prestigefulla utmärkelsen.

Sjöfartsmuseet Akvariet, Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum är nominerade till det prestigefulla priset Årets museum som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM.
Sjöfartsmuseet Akvariet, Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum är nominerade till det prestigefulla priset Årets museum som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet, Johan Gunséus, Åsa Kjellkvist

Årets museum delas ut till ett svenskt museum som visat prov på innovativ och samhällsförankrad verksamhet. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer till nytänkande verksamhet av högsta kvalitet.

- Juryn hade ett tufft jobb att välja mellan de föreslagna museerna med mångfacetterad bredd och olika inriktning från hela Sverige. Vi känner oss dock glada över att idag kunna presentera dessa tre starka, och sinsemellan relativt olika, kandidater som efter hård konkurrens går vidare och nomineras till Årets Museum 2024, säger Lisa Månsson, juryns ordförande och Överintendent på Naturhistoriska Riksmuseet.

Årets museum ska visa på särskild relevans och utgöra en angelägen och inkluderande arena för människor och samhället. Museet ska även ge inspiration och uppvisa framstående exempel på innovativ verksamhet samt arbeta med kunskapsuppbyggnad genom att ge fördjupade insikter och nya perspektiv.

- Att få gå igenom alla inkomna förslag är hedrande och har varit oerhört spännande – museerna runt om i Sverige har en fantastisk bredd och kvalitet som engagerar många. Årets slutkandidater visar exempel på museernas potential och betydelse i samhället och kan inspirera museisverige, säger Christian Penalva, ledamot i juryn, sekreterare i Svenska ICOM och utställningschef på Kulturen i Lund.

Förslag på museer att nominera till Årets museum kommer från allmänheten. I år har juryn, som bland annat består av representanter från Sveriges Museer och Svenska ICOM, fått in över 30 förslag och valt ut tre slutkandidater: Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna Stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. Vinnaren presenteras på museernas vårmöte i april i Karlstad och priset delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand.

De nominerade till Årets museum 2024 är:

Bildmuseet i Umeå
Juryns motivering:
I skärningspunkten mellan internationell samtidskonst, akademi och folkbildning erbjuder Bildmuseet en i lika delar inspirerande som engagerande verksamhet, med hög verkshöjd och samtidigt låga trösklar. Bildmuseets välproducerade utställningar och inbjudande programverksamhet utgör ett nav för konstens utveckling och tillgängliggörande i norra Sverige och stärker med det på ett betydelsefullt sätt konstens integrerade roll i samhällsutvecklingen.   

Eskilstuna stadsmuseum
Juryns motivering:
Med en tydlig vision om att vara relevant för fler och att historia görs tillsammans, visar Eskilstuna stadsmuseum mod i sitt inkluderingsarbete på plats i lokalsamhället, i utställningar och program och i sin samtidsdokumentation. Insiktsfullt görs utmaningar i lokalsamhället till en angelägen fråga för verksamheten. Viljan att vara en integrerande mötesplats och att nyansera bilden av samtiden genom fler röster är hoppfull och inspirerar.

Sjöfartsmuseet Akvariet
Juryns motivering:
Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besökarupplevelse. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.

FAKTA:

I juryn för Årets museum 2024:
Styrelseledamot från Sveriges museer (ordf./sammankallande):
Lisa Månsson, överintendent Naturhistoriska riksmuseet
Ledamot i Svenska ICOM:
Christian Penalva, utställningschef vid Kulturen i Lund
Föregående års vinnare:
Olof Hermelin, museichef Östergötlands museum
Gästplats internationellt perspektiv:
Nils M Jensen, direktör för Organisationen Danske Museer
Gästplats annat branschperspektiv:
Cecilia Wikström, stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen och Anders Walls stiftelser

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sjöfartsmuseet Akvariet, Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum är nominerade till det prestigefulla priset Årets museum som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM.
Sjöfartsmuseet Akvariet, Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum är nominerade till det prestigefulla priset Årets museum som delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM.
Ladda ned bild
Logga nominering Årets museum
Logga nominering Årets museum
Ladda ned bild

Länkar

Om Sveriges Museer

Sveriges Museer är ideell branschorganisation för stora och små museer från hela landet. Vi levererar medlemsnytta i form av expertstöd, nätverk och kommunikation samt främjar museernas intressen i samhället.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye