Unionen

En snabbare avtrappning av a-kassan riskerar slöseri med kompetens

Dela

Unionen är kritiska till den utökade avtrappning av ersättningen som regeringen presenterar idag. För många är möjligheterna små att under en kort tidsperiod minska utgifterna under arbetslöshet.

– Med den kompetensbrist som råder på arbetsmarknaden just nu är det viktigare än någonsin att rätt personer hamnar på rätt arbete. Unionen ser inte att det skulle främjas av att arbetslöshetsersättning och aktivitetsersättningen snabbt trappas av, kommenterar Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

En snabbare avtrappning riskerar snarare att försämra matchningen utifrån den kompetens som individen besitter vilket är ett slöseri med kompetensresurser i en tid av stora kompetensförsörjningsproblem på arbetsmarknaden. Avtrappningen är dålig på grund av att arbetslösa blir ekonomiskt utsatta i en tid då arbetsmarknaden står inför en stor digital och grön strukturomvandling.  

– Det som krävs nu är en ökad trygghet för att Sverige ska kunna genomföra en digital och grön omställning. En hållbar omställning av samhället kräver bättre trygghetssystem - inte kraftiga försämringar som regeringen idag presenterar, säger Peter Hellberg.

Både sött och surt i regeringens förslag till ny arbetslöshetsförsäkring 

Regeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen reformeras så att den arbetslöse kvalificerar sig till ersättning genom sina förvärvsinkomster i stället för som i dag genom sin arbetade tid.
–  Unionen ser att den delen av förslaget har potential att leda till en enklare och mer förutsebar försäkring för de som är eller riskerar att bli arbetslösa. Med förslaget skulle uppgifter om inkomster kunna hämtas in automatiskt i stället för dagens omständliga och tidskrävande hantering med arbetsgivarintyg. 

Regeringen uppger att fler än i dag ska omfattas av försäkringen.

–  Det är viktigt och bra eftersom det under lång tid har varit för många som har stått helt utan skydd från arbetslöshetsförsäkringen. 

Regeringen vill också höja taket i arbetslöshetsförsäkringen och ersättningsgolvet för dem som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

– Unionen anser att höjningar är nödvändiga. Grundproblemet är dock att ersättningen inte räknas upp automatiskt, medan lönenivåerna och kostnaderna i samhället ökar, och att skyddet från arbetslöshetsförsäkringen därför alltid urholkas över tid. Det har också medfört en ryckighet i försäkringen när taket har stått stilla under långa perioder och höjts vid ett fåtal tillfällen. Unionen vill att arbetslöshetsförsäkringen indexeras. De som försäkrar sin inkomst har rätt att förvänta sig en förutsägbar ersättning om de skulle bli arbetslösa. 

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye