Blivande tonsättare och spelutvecklare sporrar varandra till nya nivåer
I höstas startade Gotlands Tonsättarskola ett nytt samarbetsprojekt med utbildningen Game Design vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Caroline Röjthammar, som läser sista terminen på Kompositionslinjen, är en av tre studerande från Tonis som deltar i projektet. Hennes uppdrag är att skriva actionmusik till spelet Dusk of Gods, som kommer att visas på Gotland Game Conference i maj.

– Det roligaste med det här projektet var att jag fick tillfälle att göra lite annan musik än den jag gör på Tonis, säger Caroline Röjthammar.
Caroline har jobbat som tandläkare sedan 2003, och har alltid utövat musik i någon form. Hon har spelat fiol, sjungit i kör och spelat trummor i studentorkester. För några år sedan bestämde hon sig för att börja komponera egen musik.
– Jag är intresserad av att göra film- och spelmusik, för det är kul att få fram en känsla eller stämning och berätta en historia med musiken. Lyckas man bra i en scen så tänker man inte på musiken alls. Eller så kan man göra tvärtom och skriva en melodi som folk går och nynnar på efteråt.
Nu läser Caroline fjärde och sista terminen på Kompositionslinjen på Tonis. En dag i veckan arbetar hon på Folktandvården i Visby och pendlar mellan hemmet i Linköping och utbildningen i Visby.
Samarbete med Uppsala universitet, Campus Gotland
Uppsala universitet har ett campus i Visby där man kan läsa speldesign under tre år. Där får studenterna lära sig att arbeta i grupper och tillverka egna datorspel.
Syftet med samarbetsprojektet, som initierades av Mattias Svensson Sandell på Tonis och Per Forsmark på Game Design, var att blivande tonsättare och spelutvecklare skulle finna varandra. De studerande på Tonis som var intresserade skulle få chansen att samarbeta med spelstudenter. Ett av målen var att kunna visa upp ett spel på GGC, Gotland Game Conference i maj 2024.
– Tack vare att Tonis ville prova ett samarbete med Game Design-utbildningen så fick jag chansen att skriva musik för ett par olika spel, säger Caroline Röjthammar.
Studentgruppen från Speldesign på Campus Gotland går nu sitt tredje år på utbildningen och gör ett spel som heter Dusk of Gods. De är nio personer i gruppen och kommer från olika delar av världen. De är alla mycket ambitiösa och duktiga och vill kunna använda spelet i sina respektive portfolios senare.
– Vi sporrar varandra till nya nivåer. De skämtar om att de vill förbättra och snygga till grafiken så att den blir värdig min musik! Fast jag tycker att deras spel redan är helt magiskt med hela världar att bara gå omkring i och upptäcka. Det är en otrolig chans att få vara en del av deras spel, säger Caroline.
Vad är din roll i projektet?
– Jag har gjort musik till en scen i Dusk of Gods, där hjältekaraktären ska fånga in en gigantisk varg, en varggud, i en magisk bok.
– Mitt uppdrag var att skriva dramatisk actionmusik. Studentgruppen från Campus Gotland ville gärna ha ett tydligt melodiskt tema som man kommer ihåg och kan sjunga med i.
Till det här projektet skrev Caroline med midi-noter i en annan mjukvara (en daw: digital audio workstation) och använde ett så kallat orkesterbibliotek. Musiken återanvänds och loopas i spelet. Det ska gärna hända saker kontinuerligt för att inte spelaren ska tröttna.
Spinoff-effekt: Gotlands Sinfonietta
En oväntad och rolig spinoff-effekt är att Caroline nu ska få chansen att få musiken framförd live av Gotlands Sinfonietta. Det vill säga en hel symfoniorkester med allt vad det innebär i form av fem träblåsstämmor, sex-sju mässingsinstrument, slagverk och fem olika stråkinstrument.
– I Sinfoniettan har jag haft förmånen att få spela i andrafiolstämman sedan min första termin på Tonis. Det ska bli enormt lärorikt och spännande att repetera musiken och få den framförd. Och ganska nervöst, säger Caroline.
Den 28 april blir det konsert i Almedalsbiblioteket. De kommer bland annat att spela musik för solocello och orkester av Tjajkovskij och Bruch – och givetvis den nyskrivna låten till Dusk of Gods.
– Tur att jag har fantastiska lärare som stöttar mig hela vägen. Min lärare i orkestrering, Mattias Svensson Sandell, har varit en klippa med feedback och synpunkter när det gäller att få musiken spelbar för Sinfoniettan.
Framtiden
Efter Tonis kommer Caroline gå tillbaka till sitt vanliga liv på fastlandet. Med skillnaden att hon alltid kommer fortsätta att skriva musik.
Hon hoppas på att hitta fler spelutvecklare att samarbeta med och hon skulle också vilja hitta musiker och någon kör att skriva för. Hon kommer gå lite kurser online i film- och trailermusik, och så kommer hon skriva helt vanlig popmusik.
– Åren på Gotland har verkligen berikat mitt liv. Det är det bästa jag har gjort.
Fotnot: De som utvecklar spelet Dusk of Gods är: Dany Waked, Aayush Sarcar, Marcus Hägg, Lizhou Ding, Clara Lüty, Erika Lönn, Danylo Sych och Marcus Kajimalwendo.
Nyckelord
Kontakter
Mattias Svensson SandellUtbildningsledareGotlands Tonsättarskola
Tel:0704 93 39 53tonis.exp@telia.comPer ForsmarkKursassistent vid Institutionen för speldesignUppsala universitet, Campus Gotland
Tel:073 628 85 48pelle.forsmark@speldesign.uu.seBilder
Länkar
Folkuniversitetet - kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Sommarkurs i skrivande för unga i Växjö28.4.2025 09:23:23 CEST | Pressmeddelande
Är du mellan 18 och 25 år och sugen på att utveckla ditt skrivande? I juni anordnar Folkuniversitetet en unik skrivarkurs i Växjö för unga vuxna utan sysselsättning eller med osäker position på arbetsmarknaden. Kursen, som är kostnadsfri, erbjuder en kreativ och trygg miljö där deltagarna får utforska sitt skrivande under ledning av en erfaren författare.
Inspirerande danshelg för personer med Parkinson25.4.2025 07:07:00 CEST | Pressmeddelande
Den 14–15 juni bjuder Folkuniversitetet tillsammans med Skånes Dansteater in till en inspirerande danshelg för personer med Parkinson, anhöriga och vänner. Under två dagar står glädjen i rörelse, musik och gemenskap i centrum, med ett fullspäckat schema av dansklasser, workshops och föreläsningar ledda av erfarna och engagerade danspedagoger.
Folkuniversitetet i Malmö öppnar ny konstateljé12.4.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu samlas Folkuniversitetets konstkurser i Malmö under samma tak. Från den 10 april börjar konstkurserna ges i Malmös växande kulturområde på Kopparbergsgatan 4.
Från kock till hållbarhetsinnovatör7.4.2025 15:20:15 CEST | Pressmeddelande
Maja Rikardsson har pluggat yrkeshögskoleutbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör, distans på Folkuniversitetet. Efter sitt examensarbete fick hon snabbt jobb på Mixum, ett företag inom Greenfood-koncernen. I rollen som produktansvarig leder hon nu hållbarhetsinitiativ och driver innovationer för att forma framtidens livsmedelssektor.
Balettakademien firar 10 år med danshälsa!7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
På Internationella Parkinsondagen den 11 april är det jubileum på Balettakademien Stockholm, då BA Danshälsa fyller 10 år. Under de tio år som gått har man framgångsrikt arbetat för att främja fysisk, psykisk och social hälsa genom dans. Välkommen till en inspirerande och festlig dag med föreläsningar, workshops och uppträdanden!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum