Åklagarmyndigheten

Ärende om förlisningen av fartyget Estonia har avslutats

Dela

Åklagaren har i dag beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning. Åklagaren är tillgänglig på telefon för media i dag.

I november 2020 fick Åklagarmyndigheten in en begäran om att den nedlagda förundersökningen om det begåtts brott i samband med Estonias förlisning skulle återupptas eller ny inledas eftersom det kommit fram nya omständigheter. I begäran hänvisades till uppgifter i en tv-dokumentär som visade hål i fartygets skrov. Därefter har ett flertal liknande begäran inkommit.

Den estniska säkerhetsutredningsmyndigheten beslutade att inleda en preliminär bedömning med anledning av de nya uppgifterna. Statens haverikommission i Sverige och Olycksutredningscentralen i Finland beslutade att bistå den estniska myndigheten i sin bedömning.

– Baserat på vad som framkommit genom utredningsmyndigheternas åtgärder finns det inget som tyder på att det skulle ha skett en kollision med ett fartyg eller ett flytande föremål och inte heller någon explosion i fören. Inte heller har något annat framkommit som  ger anledning att anta att ett brott har begåtts. De ytterligare åtgärder som planeras av utredningsmyndigheterna förväntas inte påverka min bedömning. Därmed ska inte förundersökning inledas och ärendet avslutas, säger kammaråklagare Karolina Wieslander.    

Beslutet  (pdf)

Bakgrund
M/S Estonia förliste i Östersjön den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm.

Under 1990-talet bedrevs en förundersökning om det begåtts brott i samband med Estonias förlisning. Den lades ned av åklagare 1997. Beslutet att lägga ned förundersökningen begärdes överprövat till en överåklagare och slutligen till riksåklagaren som 1999 beslutade att inte återuppta förundersökningen eftersom de brott som förundersökningen omfattade då var preskriberade.

Riksåklagarens beslut begärdes i sin tur omprövat, men riksåklagaren beslutade 2000 att inte ändra sitt tidigare beslut.

Kontakt

Kammaråklagare Karolina Wieslander är tillgänglig i dag kl. 14–15, 010-562 54 53.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Tre personer åtalade för grov urkundsförfalskning i Norrköping6.9.2024 08:04:05 CEST | Pressmeddelande

Åklagare har åtalat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts. Passhandläggaren är också åtalad för osant intygande, grovt brott samt dataintrång. Två personer som inte är polisanställda är också åtalade för grov urkundsförfalskning, i första hand som medgärningsmän och i andra hand som medhjälpare vid framställningen av passen.

Åtal väckt i ärende om bland annat försök till grov utpressning och grov mordbrand5.9.2024 09:07:47 CEST | Pressmeddelande

Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal i ett ärende som handlar om försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Totalt åtta personer är häktade misstänkta för brott och åtalet är uppdelat i tre delar. Åklagarna är tillgängliga för media.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye