Regeringen: Öppna dörren mer för topptalangerna!
Utredningen En behovsprövad arbetskraftsinvandring lade idag fram sitt betänkande för regeringen. Där föreslås en ny lönenivå för arbetstillstånd i Sverige motsvarande 100 procent av en svensk medianlön, dryga 34 000 kronor. Nivån är för hög och riskerar att stänga ute flera kvalificerade yrkesgrupper från att arbeta i Sverige.

– Teknikföretagen ser bekymmersamt på en lönenivå om 100 procent av svensk medianlön. Det är en rätt stor skillnad jämfört med den lönenivå om 80 procent av medianlönen som infördes så sent som i november i fjol. Med det nya kravet kan vi glömma flera yrkesgrupper inom teknikindustrin som ofta ligger strax under dessa nivåer, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.
– Det är problematiskt eftersom ingenjörer och forskare inte bygger fabriker på egen hand utan vi behöver säkerställa att även yrkesarbetare kan arbeta här. Det är långt ifrån låglönejobb det handlar om, fortsätter Maria Rosendahl.
Regeringen vill mildra konsekvenserna av förslaget i branscher med omfattande kompetensbehov. Därför ska systemet med ny lönenivå kompletteras med en förteckning över yrken som ska undantas från ett sådant lönekrav föreslår utredningen.
– Vi förstår idén med att skapa undantag genom någon form av yrkesförteckning, så att systemet bättre ska svara mot näringslivets stora kompetensbehov. Risken är dock stor att det landar i ett lapptäcke av undantagssituationer som inte speglar bolagens kompetensbehov, säger Maria Rosendahl.
– Det är betydligt mer komplext att definiera yrken och regionala skillnader i verkligheten än i statistikens kolumner. Att upprätta yrkeslistor och att organisera ansökningsförfarandet därefter skulle innebära administrativt krångel, fortsätter Maria Rosendahl.
Utredningen lägger också fram flera förslag för att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Det rör exempelvis barn till forskare och personer som redan är här för exempelvis studier eller praktik.
Barn som fötts här i Sverige till forskare som är verksamma här föreslås kunna söka sitt tillstånd härifrån Sverige.
En utländsk medborgare förelås undantas från lönekravet för arbetstillstånd förutsatt att denne har uppehållstillstånd för forskning eller praktik med anknytning till högre utbildning, eller ett uppehållstillstånd efter slutförd forskning eller slutförda studier
– Det är positivt att utredningen har haft ett så tydligt uppdrag att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen och att man särskilt lägger fram olika sätt att underlätta för forskare med familjer att arbeta här. Det är en grupp som har kommit i kläm i nuvarande regelverk. Vi hoppas att regeringen fortsätter arbetet med hur vi gör Sverige attraktivt för världens tekniktalanger, det är en global konkurrens om dessa, säger Maria Rosendahl.
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seLi LjungbergExpert kompetensförsörjning
Tel:+46 8-782 08 51li.ljungberg@teknikforetagen.seTeknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Nya tullar utmanar världshandeln: EU måste besvara, förhandla och diversifiera3.4.2025 10:52:07 CEST | Pressmeddelande
USA inför nya tullar på 10 procent på all import till USA, samt ytterligare tullar på utvalda länder. Import från EU kan inom kort beläggas med en tilläggstull på 20 procent. Tullarna utmanar den regelbaserade handeln och kommer leda till omfattande störningar som drabbar industrin i både EU, USA och globalt.
Presskonferens: Industrins märke klart1.4.2025 01:30:30 CEST | Pressmeddelande
Efter förhandlingar utifrån ett mycket svårt utgångsläge så har arbetsgivare och fack inom industrin enats om löneökningar på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed har parterna inom industrin satt normen för lönekostnadsökningar på svensk arbetsmarknad. Välkommen till pressträff om avtalet klockan 09.00, tisdagen den 1 april!
Teknikföretagen säger ja till OpO:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på totalt 7,7 procent i ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tech Alliance ställer sig positiva till OpO:s hemställan.
Dämpad återhämtning i teknikindustrin11.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Orderingången för teknikindustrin ökar under det första kvartalet 2025, men i lägre omfattning än föregående kvartal. Samtidigt ökade även index för affärsläget något. Det är ännu lång väg kvar till ett affärsindex på de nivåer vi såg 2021–2022. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet 2025.
Teknikföretagen säger ja till OpO:s förslag – med förbehåll10.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår i sin skiss ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikföretagen anser att skissen är i enlighet med föresatserna i Industriavtalet men ser stora utmaningar i att uppnå ett så långt avtal denna gång med tanke på global politisk instabilitet och osäker utveckling i världsekonomin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum