Teknikföretagen

Regeringen: Öppna dörren mer för topptalangerna!

Dela

Utredningen En behovsprövad arbetskraftsinvandring lade idag fram sitt betänkande för regeringen. Där föreslås en ny lönenivå för arbetstillstånd i Sverige motsvarande 100 procent av en svensk medianlön, dryga 34 000 kronor. Nivån är för hög och riskerar att stänga ute flera kvalificerade yrkesgrupper från att arbeta i Sverige.

Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen

– Teknikföretagen ser bekymmersamt på en lönenivå om 100 procent av svensk medianlön. Det är en rätt stor skillnad jämfört med den lönenivå om 80 procent av medianlönen som infördes så sent som i november i fjol. Med det nya kravet kan vi glömma flera yrkesgrupper inom teknikindustrin som ofta ligger strax under dessa nivåer, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

– Det är problematiskt eftersom ingenjörer och forskare inte bygger fabriker på egen hand utan vi behöver säkerställa att även yrkesarbetare kan arbeta här. Det är långt ifrån låglönejobb det handlar om, fortsätter Maria Rosendahl.

Regeringen vill mildra konsekvenserna av förslaget i branscher med omfattande kompetensbehov. Därför ska systemet med ny lönenivå kompletteras med en förteckning över yrken som ska undantas från ett sådant lönekrav föreslår utredningen.

– Vi förstår idén med att skapa undantag genom någon form av yrkesförteckning, så att systemet bättre ska svara mot näringslivets stora kompetensbehov. Risken är dock stor att det landar i ett lapptäcke av undantagssituationer som inte speglar bolagens kompetensbehov, säger Maria Rosendahl.

– Det är betydligt mer komplext att definiera yrken och regionala skillnader i verkligheten än i statistikens kolumner. Att upprätta yrkeslistor och att organisera ansökningsförfarandet därefter skulle innebära administrativt krångel, fortsätter Maria Rosendahl.

Utredningen lägger också fram flera förslag för att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Det rör exempelvis barn till forskare och personer som redan är här för exempelvis studier eller praktik.

Barn som fötts här i Sverige till forskare som är verksamma här föreslås kunna söka sitt tillstånd härifrån Sverige.

En utländsk medborgare förelås undantas från lönekravet för arbetstillstånd förutsatt att denne har uppehållstillstånd för forskning eller praktik med anknytning till högre utbildning, eller ett uppehållstillstånd efter slutförd forskning eller slutförda studier

– Det är positivt att utredningen har haft ett så tydligt uppdrag att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen och att man särskilt lägger fram olika sätt att underlätta för forskare med familjer att arbeta här. Det är en grupp som har kommit i kläm i nuvarande regelverk. Vi hoppas att regeringen fortsätter arbetet med hur vi gör Sverige attraktivt för världens tekniktalanger, det är en global konkurrens om dessa, säger Maria Rosendahl.

Kontakter

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye