Norrköpings kommun

Norrköpings kommun och polisen motverkar välfärdsbrott tillsammans

Dela

Genom att arbeta närmare varandra tar polisen och Norrköpings kommun ett gemensamt krafttag mot välfärdsbrotten. Tydligare roller och ansvarsområden tillsammans med samordnade arbetsmetoder ska försvåra den ekonomiska brottsligheten.

Karl Öhlander, biträdande kommundirektör, Frida Braf, lokalpolisområdeschef och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, presenterade samarbetet vid en pressträff. Foto: Norrköpings kommun
Karl Öhlander, biträdande kommundirektör, Frida Braf, lokalpolisområdeschef och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande, presenterade samarbetet vid en pressträff. Foto: Norrköpings kommun

Varje år beräknas 20 miljarder kronor gå ut genom kommuner, regioner och stat genom felaktiga utbetalningar.  Brotten begås av både individer och kriminella nätverk som genom olagliga handlingar utnyttjar offentliga stödsystem genom till exempel bedrägeri och förskingring.

Norrköpings kommun och polisen samarbetar redan genom Norrköpings brottsförebyggande råd (NoBrå). Nu fördjupas samarbetet för att tillsammans motverka välfärdsbrotten.

– Den grova organiserade brottsligheten behöver stoppas. För att knäcka gängen behöver vi strypa den kriminella ekonomin och där spelar det roll hur vi arbetar mot välfärdsbrott och fusk. Dessutom är det en förtroendefråga gentemot alla medborgare – det är ju skattebetalarnas surt förvärvade pengar från både anställda och företag som sliter hårt och som inte ska hamna i fel händer. Ett envetet och långsiktigt arbete tillsammans med polisen kommer ge resultat, säger Sophia Jarl, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen tar fram en handlingsplan för att motverka välfärdsbrott. Den definierar också gränsdragningen gentemot polisen, samtidigt som övergången mellan kommun och polis blir mer synkroniserad för att skapa effektivitet i det brottsförebyggande arbetet.

– Kriminella vill tjäna pengar, därför utnyttjar de vårt välfärdssystem till att lura till sig pengar på olika sätt. Därför satsar polisområde Östergötland i år mer på att se till att försvåra för deras brottsliga verksamhet genom att vi tillsammans med kommuner och andra myndigheter genomföra skarpare kontroller mot de kriminella individerna. Vi har också skapat en särskild utredningsgrupp som ska utreda dessa brott för att få de kriminella individerna lagförda. För att få effekt i samhället krävs samverkan och jag upplever att vår samverkan med Norrköpings kommun är god och det ökar förutsättningarna i att få goda effekter mot den kriminella ekonomin, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef.

Kommunen gör liknande åtgärder för att minska brottsligheten och minska antalet felaktiga utbetalningar.

– Vi har sedan tidigare personer som jobbar med felaktiga utbetalningar men tar nu ett större grepp. Vi ser helt enkelt över alla ekonomiska utbetalningsprocesser för att både kunna jobba mer proaktivt och reaktivt.  Vi ökar också takten i digitaliseringen för att bättre kunna identifiera och förebygga felaktiga utbetalningar och beteenden. Genom att utveckla metoder för datadriven analys förbättrar vi förmågan att upptäcka och förhindra välfärdsbrott, säger Anna Selander, kommundirektör.

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0725-83 69 66

Anna Selander
Titel: kommundirektör
Telefon: 0724-65 20 54

Frida Braf
Titel: lokalpolisområdeschef
Mejl: frida.braf@polisen.se

____________________________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Bilder

Norrköpings kommun och polisen fördjupar sin samverkan för att motverka välfärdsbrott, vilket presenterades vid en pressträff. Där medverkade Karl Öhlander, biträdande kommundirektör, Frida Braf, lokalpolisområdeschef och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun
Norrköpings kommun och polisen fördjupar sin samverkan för att motverka välfärdsbrott, vilket presenterades vid en pressträff. Där medverkade Karl Öhlander, biträdande kommundirektör, Frida Braf, lokalpolisområdeschef och Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

”Tillsammans för Norrköping”- en del  av Augustifesten15.8.2024 15:48:20 CEST | Pressmeddelande

Lördag den 17 augusti arrangeras ”Tillsammans för Norrköping” i Olaiparken. Syftet med initiativet är att skapa gemenskap och att ge varandra styrka och hopp för ett Norrköping där alla barn är säkra och trygga. Under dagen kommer det erbjudas olika aktiviteter och möjlighet till samtal och information från organisationerna på plats. Det kommer också att hållas korta inspirationstal av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), Maria Bard, samordnare för Norrköpings interreligiösa nätverk och fotbollsspelaren Maic Sema.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye