Greenpeace

Greenpeace kommenterar regeringens nya skogsutredning: “Nu börjar slaget om skogen på allvar”

Dela

Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.

Utredningen presenterades på en pressträff med miljöminister Romina Pourmokhtari (L), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och EU-minister Jessika Roswall (M). Kullgren argumenterar även för utredningen i en debattartikel i Dagens industri. 

– Ingenstans lyfter regeringen betydelsen av att skydda 30 procent av värdefull natur till 2030, som Sverige skrivit under globala överenskommelser om. Ingenstans lyfts samernas rättigheter. Istället fortsätter regeringen att springa skogsindustrins ärenden med skygglappar på. Det här är ett slag i magen för alla som älskar naturen, oroar sig för klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte minst ännu ett nytt ignorerande av samernas rättigheter och det hela presenteras dagen efter samernas nationaldag, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.

– Sverige håller på att skapa ett korrupt skogssystem utan insyn. Efter att först ha stoppat alla nyckelbiotopsinventeringar som visar vilka skogar som är extra viktiga att bevara, tar regeringen nu ytterligare steg mot att skogen ska kunna avverkas utan hänsyn till naturens gränser. Regeringen vill att färre avverkningsanmälningar ska göras, att möjligheten att överklaga ärenden ska minska och att EU ska hålla sig borta. Dessutom har Naturvårdsverket tvingats varsla personal efter regeringens nedskärningar i miljöbudgeten. Det här är riktigt allvarligt, säger Erika Bjureby.

– Vill vi ha en chans att stärka den biologiska mångfalden och minska utsläppen måste vi skydda jordens lungor. Det är vetenskapen tydlig med, inte minst FN säger hur viktigt det är att skydda skogen och våra ekosystem. Trots det är regeringen desperat i sina försök att grönmåla skogsbruket, exempelvis genom att argumentera för att det behövs mer inhemsk bioenergi. Det här är en falsk förhoppning. Alla utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen, oavsett om de kommer från skogsprodukter eller fossila bränslen, säger Erika Bjureby.

– Vad Sverige behöver är det direkt motsatta till vad den här utredningen ska titta på. Myndigheterna behöver granska avverkningarna bättre och få starkare mandat att skydda hotade arter. Det behövs även mer stöd för skydd av värdefull natur, särskilt för privata skogsägare som inte vill att deras skog ska bli till kalhyggen, säger Erika Bjureby.

– Jag ser det som att slaget om skogen nu trappas upp. När regeringen aktivt arbetar för att fler naturbrott ska kunna ske i våra skogar, måste vi göra allt vi kan för att protestera. Och det kommer vi också att göra, oavsett om det innebär att kedja oss fast i värdefulla gammelskogar, skriva rapporter och remissvar, eller upplysa allmänheten om hur korrupt systemet är. Vi kommer inte att ge oss, säger Erika Bjureby.

Kontakt 

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Nyckelord

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.

Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.

Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande

För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.

Ny rapport avslöjar stora metanutsläpp från kött- och mejeriföretag, protest på Arla-mejeri9.10.2024 10:02:36 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Greenpeace visar att de globala kött- och mejeriföretagens metanutsläpp är jämförbara med utsläppen från världens största oljebolag. Arla, som är världens fjärde största mjölkproducent, saknar trots det planer på att minska sina metanutsläpp i absoluta termer. Samtidigt som rapporten lanseras protesterade idag Greenpeace-aktivister på Arlas mejeri i Stockholm, som är Sveriges största. Detta för att uppmärksamma bolagets metanutsläpp och ansvar inför klimatkrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye