Greenpeace kommenterar regeringens nya skogsutredning: “Nu börjar slaget om skogen på allvar”
Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.
Utredningen presenterades på en pressträff med miljöminister Romina Pourmokhtari (L), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och EU-minister Jessika Roswall (M). Kullgren argumenterar även för utredningen i en debattartikel i Dagens industri.
– Ingenstans lyfter regeringen betydelsen av att skydda 30 procent av värdefull natur till 2030, som Sverige skrivit under globala överenskommelser om. Ingenstans lyfts samernas rättigheter. Istället fortsätter regeringen att springa skogsindustrins ärenden med skygglappar på. Det här är ett slag i magen för alla som älskar naturen, oroar sig för klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte minst ännu ett nytt ignorerande av samernas rättigheter och det hela presenteras dagen efter samernas nationaldag, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
– Sverige håller på att skapa ett korrupt skogssystem utan insyn. Efter att först ha stoppat alla nyckelbiotopsinventeringar som visar vilka skogar som är extra viktiga att bevara, tar regeringen nu ytterligare steg mot att skogen ska kunna avverkas utan hänsyn till naturens gränser. Regeringen vill att färre avverkningsanmälningar ska göras, att möjligheten att överklaga ärenden ska minska och att EU ska hålla sig borta. Dessutom har Naturvårdsverket tvingats varsla personal efter regeringens nedskärningar i miljöbudgeten. Det här är riktigt allvarligt, säger Erika Bjureby.
– Vill vi ha en chans att stärka den biologiska mångfalden och minska utsläppen måste vi skydda jordens lungor. Det är vetenskapen tydlig med, inte minst FN säger hur viktigt det är att skydda skogen och våra ekosystem. Trots det är regeringen desperat i sina försök att grönmåla skogsbruket, exempelvis genom att argumentera för att det behövs mer inhemsk bioenergi. Det här är en falsk förhoppning. Alla utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen, oavsett om de kommer från skogsprodukter eller fossila bränslen, säger Erika Bjureby.
– Vad Sverige behöver är det direkt motsatta till vad den här utredningen ska titta på. Myndigheterna behöver granska avverkningarna bättre och få starkare mandat att skydda hotade arter. Det behövs även mer stöd för skydd av värdefull natur, särskilt för privata skogsägare som inte vill att deras skog ska bli till kalhyggen, säger Erika Bjureby.
– Jag ser det som att slaget om skogen nu trappas upp. När regeringen aktivt arbetar för att fler naturbrott ska kunna ske i våra skogar, måste vi göra allt vi kan för att protestera. Och det kommer vi också att göra, oavsett om det innebär att kedja oss fast i värdefulla gammelskogar, skriva rapporter och remissvar, eller upplysa allmänheten om hur korrupt systemet är. Vi kommer inte att ge oss, säger Erika Bjureby.
Kontakt
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453
Nyckelord
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Greenpeace polisanmäler skogsbolaget SCA för artskyddsbrott11.3.2025 14:44:22 CET | Pressmeddelande
Greenpeace lämnade idag in en polisanmälan mot skogsbolaget SCA för misstänkt artskyddsbrott. Anmälan kommer efter att SCA påbörjat en avverkning av en skog väster om Ramsele i Västernorrland, trots att området hade uppenbart höga naturvärden. I skogen fanns rödlistade och fridlysta arter, däribland tretåig hackspett och hundratals exemplar av den svenska orkidén knärot. Greenpeace misstänker att SCA medvetet bortsett från skogens höga naturvärden.
Greenpeace får stöd för unik forskningsexpedition till Arktis djuphav7.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Åtråvärda mineraler på havsbotten har lett till ett ökat intresse för djuphavsgruvdrift. Men konsekvenserna riskerar inte bara att bli katastrofala för djuphavens unika ekosystem, utan kan även påverka klimatet. Betydligt mer forskning krävs för att kartlägga det känsliga marina livet på djuphavets botten. Greenpeace får nu 24 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att genomföra en banbrytande forskningsexpedition till Arktis djuphav, med syfte att uppmärksamma hoten från djuphavsgruvdrift och dokumentera vad som riskerar att gå förlorat.
Rapport: Samers rättigheter respekteras inte av stora skogsbolag - bryter mot regelverk6.3.2025 08:49:26 CET | Pressmeddelande
I samarbete med organisationen Renskog släpper Greenpeace nu rapporten “Kampen om renskogarna”. Genom bland annat en enkätundersökning med 16 samebyar och en fallstudie visar rapporten hur de två stora skogsbolagen SCA och Holmen bryter mot hållbarhetsmärkningen FSC och de krav som anges, vilka är baserade på internationellt erkända principer för mänskliga rättigheter. Rapporten lämnar flera rekommendationer i syfte att stärka samebyars pressade position.
Sverige riskerar att försena globalt havsskydd om inte utrikesministern agerar26.2.2025 10:08:47 CET | Pressmeddelande
Sverige var ett av de första länderna i världen att skriva under FN:s globala havsavtal (BBNJ). Men trots regeringens löften om en snabb hantering riskerar nu Sverige att bli en bromskloss för globalt havsskydd. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard måste agera omedelbart för att påskynda den svenska ratificeringsprocessen. Greenpeace genomförde idag en manifestation utanför Utrikesdepartementet för att uppmana utrikesministern att hålla regeringens löfte.
Presskonferens om rättsprocessen som kan stänga ner Greenpeace USA19.2.2025 15:26:55 CET | Pressmeddelande
På måndag 24 februari inleds en rättegång som kan tvinga Greenpeace i USA att stänga ner. Det är det amerikanska oljebolaget Energy Transfer som har stämt Greenpeace USA och Greenpeace International på drygt 3 miljarder kronor genom en enorm SLAPP-process i en domstol i North Dakota. Rättegången handlar inte bara om de astronomiska summorna, utan även om yttrandefrihet och rätten att protestera, och utfallet av den kan få konsekvenser för hela klimatrörelsen och civilsamhället.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum