Trafikverket

Klart för trafikstart på Malmbanan

Dela

Cirka två månader av återställningsarbete under extrema väderförhållanden är snart till ända. På tisdag 20 februari klockan 07:00 skall godstrafiken återupptas på Malmbanan efter urspårningen i Vassijaure.

Del av det återställda spåret mellan Kopparåsen och Vassijaure
Del av det återställda spåret mellan Kopparåsen och Vassijaure Foto: Peter Jonsson

- Det känns enormt skönt att vi äntligen börjar närma oss mållinjen i detta jätteprojekt. Alla inblandade som jobbat med återställningen har gjort en heroisk insats och slitit i både kyla, snö och stormvindar, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Under de senaste dagarna har ett antal testkörningar av sträckan genomförts. Ett lok med malmvagnar har i olika hastigheter och mer eller mindre lastat kört för att se hur järnvägsanläggningen håller.

- I samband med dessa testkörningar har gjort kontroller och mätningar av hur järnvägen klarar belastningen. De testerna visar att vi nu kan släppa på godstrafiken på urspårningssträckan, men med restriktioner så som hastighetsnedsättningar för att kunna trafikera under så säkra förhållanden som möjligt, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Ingen persontrafik på sträckan

Det beslut som Trafikverket fattat gällande trafikstart gäller bara godstrafiken. Ingen persontrafik kommer att bedrivas på sträckan innan vi bedömer att vi har ett slutjusterat spår. Fortlöpande kontroller och åtgärder kommer att ske löpande under olika temperatur- och väderförhållanden under trafikering. Kontroller och åtgärder kommer att prioriteras under den tid vi inte har ett slutjusterat spår.

- Vi har inte möjligheten med den snö och is som finns på platsen att inspektera varje detalj av spåret som vi skulle ha gjort i normalfallet vid en ibruktagandebesiktning av järnvägen. En sådan omfattning av besiktning skulle innebära en trafiköppning först i juni. Det är inte ett alternativ för våra operatörer eller för oss. Säkerheten kommer alltid först. När det gäller persontrafiken är den känsligast för störningar, därför kan vi inte tillåta persontrafik ännu. Vi vill inte tvingas till evakueringar där det kan vara långt till närmaste väg, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Kontakt:

Kontakter

Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket, 010-123 48 31
Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 24 20

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye